SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM: Zakoni dobri, ali neefikasni
Foto: Shutterstock

NEVIDLJIVI

SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM: Zakoni dobri, ali neefikasni

Društvo -

Danas je svetski dan osoba sa autizmom, ali deca i ljudi sa autizmom su i dalje nevidljivi u društvu. Odgovorni organi nisu međusobno povezani, zakoni su neefikasni i sve spada na roditelje.

- Niko ne želi da se bavi autizmom. Postoje dobri zakoni, ali efikasnost zaostaje. Kod nas ministarstva zdravlja, prosvete i rada moraju da rade zajedno da bi se problem rešio, a oni to ne čine - rekao je Dario Rosi, predsednik udruženja "Autizam, pravo na život" na tribini "Autizam: Ko smo, gde smo, gde dalje?

Problema najviše ima u zdravstvu i obrazovanju. Doktorka Vesna Milovanović, spec. dečje psihijatrije, objašnjava da kod nas pedijatri skrininguju decu umesto psihijatara, što je veoma štetno. Snežana Maksimović, majka deteta sa autizmom, rekla je da je veliki problem inkluzija u školama, koja je uvedena, a da niko nije pripremljen. - Učitelji ne znaju šta da rade sa autističnom decom. Da li dete koje ne može da govori treba da ima hemiju i drugi strani jezik? Problema ima i u specijalnim školama, one rade po istom programu kao državne. Roditelji čija su deca starija ne znaju šta će biti s njima, gde će se zaposliti, kako će nastaviti život.

Kurir.rs/ N. T. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track