OVAKO TO RADE PAMETNI LJUDI: Kako da kupite nekretninu i maksimalno uštedite novac!
Foto: Promo

OVAKO TO RADE PAMETNI LJUDI: Kako da kupite nekretninu i maksimalno uštedite novac!

Društvo -

Najvažnije je da u procesu kupovine stana jednako uštedite i vreme i novac. Zato je potrebno da pre same kupovine nekretnine odredite budžet i da se raspitate o svojoj kreditnoj sposobnosti. Tako nećete trošiti vreme na stanove van vašeg budžeta.

Da biste isplanirali troškove, potrebno je da sagledate šta vam je sve potrebno nakon kupovine stana i da odlučite da li ćete stan odmah renovirati. Troškovi renoviranja mogu da budu veoma visoki, jer kupci žele da stan kompletno adaptiraju pre selidbe.

Cena kvadrata u starim stanovima u Beogradu i Novom Sadu je, po pravilu, uvek manja od cene novogradnje, ali za renoviranje starih stanova je potrebno da izdvojite i po nekoliko hiljada evra. Da biste uštedeli novac pri renoviranju stana, napravite plan radova sa stručnim licem i odredite prioritete na samom početku. Neke radove možete da radite u isto vreme i da tako ubrzate proces.

foto: Promo

Stanovi u novogradnji su po pravilu uvek skuplji od starijih stanova, ali su zato odmah useljivi. Ako kupujete noviji stan nema potrebe da planirate radove. Potrebno je samo da organizujete selidbu i da se preselite u vaš novi stan.

Pored selidbe, adaptacije i opremanja, u vaše troškove morate da uračunate i posredničku proviziju koju plaćate agencijama za nekretnine. Ako stan kupujete bez agencije, rizikujete da napravite neki propust u proveri dokumentacije i izlažete sebe novom trošku unajmljivanja advokata. Zato mnoge agencije za nekretnine sarađuju sa advokatskim kancelarijama, kako bi kupcima uštedele vreme i novac i omogućile im da dobiju potpunu uslugu na jednom mestu.

foto: Promo

Za jedan veći stan u vrednosti od 90.000€ za posredničku proviziju agencije za nekretnine, morali biste da izdvojite od 2.000 - 2.700€. Taj novac bi vam bio dovoljan za kompletno sređivanje kuhinje ili kupovinu bele tehnike. Ukoliko planirate da izbegnete plaćanje provizije, pogledajte oglase za kupovinu stana na sajtu City Expert agencije za nekretnine.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track