ZAVRŠENO TAJNO GLASANJE: Akademik Kostić ponovo na čelu SANU
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpska akademija nauka i umetnosti

ZAVRŠENO TAJNO GLASANJE: Akademik Kostić ponovo na čelu SANU

Društvo -

BEOGRAD - U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) završeno je tajno glasanje za predsednika, potpredsednike i generalnog sekretara te najviše naučne i umetničke ustanove u Srbiji.

Akademik Vladimir S. Kostić, dosadašnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, ponovo je danas izabran na tu funkciju. Kostić je na Skupštini SANU izabran za predsednika najviše naučne i umetničke ustanove u Srbiji glasovima 97 akademika i tu funkciju će obavljati naredne četiri godine.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Akademici Zorana V. Popović i Ljubomir Maksimović ponovo su izabrani za potpredsednike SANU, a akademik Marko Anđelković za generalnog sekretara SANU.

Kostić: SANU će se baviti aktuelnim problemima i izazovima

Akademik Vladimir S. Kostić, koji je danas na Skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti, izabran za predsednika te najviše naučne i umetničke ustanove, izjavio je da podrška koju je on dobio, kao i članovi Izvršnog obora, predstavlja podršku kontinuitetu koji je pokrenula sama Akademija.

Kostić se, glasovima 97 članova Akademije, ponovo našao na čelu SANU, dok su za potpredsednike izabrani akademici Zoran V. Popović sa 101 glasom i Ljubomir Maksimović sa 98 glasova, koji su i u prethodne četiri godine obavljali tu funkciju.

Akademik Marko Anđelković je za mesto generalnog sekretara SANU dobio podršku 104 od 112 članova Akademije koliko ih je glasalo na današnjoj Skupštini SANU.

"Akademija nije politička, ona se zasniva na pojedincima i podrška koju je ovaj Izvršni odbor dobio nije nikakva podrška Vladi Kostiću ili bilo kome od nas, već je podrška kontinuitetu koji nije pokrenuo Vlada Kostić nego sama Akademija koja je shvatila da u novom vremenu mora da odgovori na novi način", rekao je Kostić u izjavi medijima nakon završetka izbora.

Popović je izabran je za potpredsednika SANU za prirodne nauke (Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenje hemijskih i biološklih nauka, Odeljenje tehničkih nauka i Odeljenje medicinskih nauka), a Maksimović za potpredsednika za društvene nauke (Odeljenje jezika i književnosti, Odeljenje društvenih nauka, Odeljenje istorijskih nauka i Odeljenje likovne i muzičke umetnosti).

Kostić je u ranije iznetom predlogu plana rada za naredni četvorogodišnji period istakao da Akademija treba da nastavi da nesmanjenim intenzitetom deluje u nizu identitetskih projekata, kao i da će aktivnosti SANU i dalje uključivati dugoročan rad na ključnim nacionalnim projektima, uz kritično praćenje aktuelnog stanja prevashodno u obrazovanju, nauci i umetnosti.

Poseban naglasak biće, kako je rekao, na produbljivanju već postojeće saradnje sa međunarodnim i domaćim institucijama, ali i na dijalogu sa mlađim generacijama. Izabrani akademici bili su jedini kandidati za članove Predsedništva i njihovim izborom konstituisan je najviši organ SANU.

Skupštini od 139 akademika iz radnog sastava (106 redovnih i 33 dopisna člana) prisustvuje 111 članova (85 redovnih i 26 dopisnih).

Glasanje se odvija tajno, a u slučaju da kandidati ne dobiju potreban broj glasova, prema Statutu SANU, proces kandidovanja i izbori se ponavljaju, ako je moguće na istoj Skupštini, a najkasnije u roku od 30 dana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track