ZADUŽENI U FRANCIMA NEZADOVOLJNI STAVOM VKS:  Dužnici traže da dug plate u dinarima
Foto: Shutterstock

OBRT

ZADUŽENI U FRANCIMA NEZADOVOLJNI STAVOM VKS: Dužnici traže da dug plate u dinarima

Društvo -

Dugoročno rešenje Građani sa kreditima u švajcarcima insistiraju da se zakonom omogući pretvaranje kredita iz stranih valuta u domaću jer strahuju od velikog skoka evra

Građani koji su zapali u dužničko ropstvo zbog kredita u švajcarskim francima od Vlade Srbije traže da se donese zakon po kome će svi krediti indeksirani u stranim valutama biti pretvoreni u dinarske jer strahuju od drastičnog skoka evra, kaže advokat Jelena Pavlović iz udruženja CHF Srbija.

Kao član radne grupe, koju čine predstavnici države, banaka i dužnika, ona očekuje da će iz Vlade Srbije predložiti donošenje zakona o konveziji kredita u švajcarcima u evro, kako je to predložio Vrhovni kasacioni sud, ali ističe da je to kratkotrajno rešenje jer će u problem vrlo brzo doći i zaduženi u evrima.

Podsetimo, VKS je zauzeo stav da je vezivanje kredita za švajcarski franak nezakonito u slučaju da se banke nisu zaduživale u toj valuti i da korisnike kredita nisu pisanim putem obavestile o rizicima zaduživanja u švajcarcima. Otuda je njihov predlog da se takvi krediti konvertuju u evro po kursu i kamatnoj stopi koji su u konkretnoj banci važili za evropsku valutu na dan podizanja kredita.

- Evro raste i za dve godine će i korisnici kredita u evrima biti u istom problemu kao i zaduženi u švajcarcima. To bi bilo samo odlaganje problema - smatra Pavlovićeva.

foto: Printscreen

U slučaju donošenja zakona, kako dodaje, važno je obezbediti primenu više uslova. - Prvi uslov je da banke daju pisanu izjavu da zbog eventualnog sistemskog rešenja neće tužiti državu. Drugi uslov je da to rešenje ne zahvata ni dinar sredstava iz budžeta, niti da bude trošak korisnika kredita - kaže Pavlovićeva i dodaje da je treći zahtev udruženja CHF da se izvrši konverzija svih kredita u dinare.

- Za nas je valutna klauzula ništavna i smatramo da bi banke trebalo što pre sa svojim klijentima da reše taj problem nezavisno od sudova i države. Linearno je teško odrediti da svim dužnicima bude pravedno. Neko ima kamatu dva, neko šest ili osam odsto, neko je otplatio više, neko manje - objašnjava ona i dodaje da bi, s obzirom na to da i vrednost evra raste, trebalo prebaciti u dinare i sve kredite u evrima.

Američka privredna komora Poštovati propise u traženju rešenja

Američka privredna komora podržala je napore da se, uz poštovanje propisa, pronađe rešenje za građane koji se nalaze u teškoćama zbog otplate kredita indeksiranih u francima. - Povodom pravnog shvatanja o punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverziji, koju je izneo Vrhovni kasacioni sud, naglašavamo da je za svakog investitora posebno važno strogo poštovanje načela pravne sigurnosti koje podrazumeva, između ostalog, da su pravila unapred poznata, kao i posledice za one koji postupaju ili ne postupaju po njima - saopštila je Komora.

Činjenice Šta traže zaduženi

- Donošenje zakona o konverziji kredita iz stranih valuta u dinare - Da se banke obavežu da neće tužiti državu - Da trošak tog rešenja nije na teretu države niti dužnika

Brojke 22 hiljade kredita u francima podignuto je u Srbiji 100 hiljada stambenih kredita otplaćuje se u Srbiji

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track