BALKANSKA MEĐA IZNERVIRALA BRITANCE: Evo kako im odgovaraju srpski glumci! ŽESTOKE REAKCIJE!
Foto: Promo

U žiži

BALKANSKA MEĐA IZNERVIRALA BRITANCE: Evo kako im odgovaraju srpski glumci! ŽESTOKE REAKCIJE!

Društvo -

Britanski Tajms je oštro i besramno napao film "Balkanska međa", koji poslednjih dana puni bioskope širom Rusije i Srbije, nazvavši ga istorijski lažnim i propagandom predsednika RF Vladimira Putina. Otišli su i korak dalje - pozvali su na njegovu cenzuru!

Naime, u tekstu objavljenom pre nekoliko dana Tajms ocenjuje da ovaj film potkopava regionalni mir i čak na izvestan način poziva na cenzuru ostvarenja, navodeći da je "Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim nacijama i narodima bez zaštite" i da je "vreme da se na to stavi tačka", jer "kad se laž zaodene u istinu, u opasnosti su život i sloboda"! U tekstu se tvrdi da će gledaoci koji su došli u "potrazi za istinom - otići razočarani", kao i da je "istina prva kolateralna šteta srpskog ratnog filma".

foto: Promo

Međutim, kada je pre nekoliko godina u bioskope stigao režiserski debi Andželine Džoli "U zemlji krv i meda", koji prikazuju srpske vojnike kako tokom rata u Bosni čine najmonstruoznije zločine poput silovanja, ubijanja civila i bacanja beba kroz prozor, britanski kritičari su ostali nemi na očitu neistinu i propagandu koja je Srbe već decenijama prikazuje kao ratne zločince.

- Shvativši da britanske zločine više ne mogu da sakrivaju, pokušavaju da okrive Rusiju da menja istoriju. Za redakciju Tajmsa zauzimanje aerodroma "Slatina" nije herojski čin, već zavada između mirovnih snaga. Za njih su heroji oni piloti koji su tokom 78 dana bombardovali Srbiju - navodi ruska medijska agencija Njuzfront.

foto: Promo

Glumac i jedan od producenata filma Miloš Biković kaže da je Velika Britanija važila za kolevku demokratije i da ako je zaista tačno da neko poziva na cenzuru filma, kao umetničkog dela, onda se čini da Britanci imaju većih problema od bregzita.

- Žao mi je samo što se jedna akciona drama gleda kroz vizuru politike, zbog čega u pomenutom tekstu potpuno jednostrano ostaje neprimećena snažna poruka mira, duboko ugrađena u odnose koji u filmu postoje između Srba, Albanaca i Rusa. Prema informacijama od naših partnera, distrubuterskih kuća "20. senčeri foks" i "Amadeus" iz Londona, svetska distribucija filma nije prekinuta - rekao je Biković.

"Balkanska međa", koja je nedavno premijerno prikazana u Rusiji i Srbiji, govori o desantu na prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Kfora zauzela aerodrom "Slatina" neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma, nakon završetka NATO bombardovanja SRJ 1999. godine. U ovom filmskom ostvarenju glume Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Anton Pampušni i Goša Kucenko, a u epizodnoj ulozi se pojavljuje i Emir Kusturica.

Već pogledali film Milion Rusa i 150.000 Srba

Film "Balkanska međa" premijerno je prikazan i 3. aprila u Americi, u ruskoj ambasadi u Vašingtonu. Prisutnima se putem video-linka obratio producent i jedan od glumaca Goša Kucenko, koji je izrazio nadu da će "obični Amerikanci pogledati ovaj film i napokon saznati istinu, jer je ovaj film zasnovan na istinitim događajima". Proteklog vikenda "Balkanska međa" bio je najgledaniji film u Rusiji, koji je do sada videlo preko milion Rusa i 150.000 Srba.

Radoš Bajić: To su budalaštine

- Prvo moram priznati da nisam još gledao film, ali nameravam u najskorije vreme i snažno pozdravljam taj projekat jer sam u njemu video veliku energiju. Mislim sve najbolje o tom projektu, a engleski napisi u Tajmsu su gluposti i budalaštine, koje ne vredi ni komentarisati - kazao je reditelj Radoš Bajić.

Miodrag Radonjić: Apsurdna situacija - Sloboda govora je jedan od postulata demokratije, svaki medij na svetu sme da izrazi svoje mišljenje. Apsurd ove situacije je što medijske agencije koje pozivaju na zabranu filma govore u ime slobode izražavanja mišljenja! Mene brine što ne vidim spoj između zabrane nekog sadržaja i slobode govora kroz kulturu - rekao je producent filma "Balkanska međa" i glumac Miodrag Radonjić.

Vuk Kostić: Mnogo sam ljut na Britance

- Hvala bogu da smo uz pomoć Rusa posle 20 godina snimili jedan film na ovakvu temu! Mnogo sam ljut na Britance, sa njima ne razgovaram još od Zidanog mosta. Mogu samo da im poručim da mi se... - kazao je glumac Vuk Kostić za Kurir.

Predrag Gaga Antonijević: Britanci su pokrali i okupirali pola sveta

- Britanija je poslednja zemlja koja bilo kome treba da drži lekcije o moralu. Oni su pokrali i okupirali pola sveta. Tražiti zabranu filma "Balkanska međa" je budalaština - kaže reditelj Predrag Gaga Antonijević.

Nije im prvi put I "Mašu i Medveda" optuživali za rusku propagandu

Tajms je prošle godine pozivao na zabranu ruskog crtanog "Maša i Medved", koji je stekao enormnu popularnost u svetu, i nazivao ga ruskom propagandom. - Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša putinovski. Medved predstavlja Rusiju - rekao je tom prilikom profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta, a preneo Tajms.

(Kurir.rs/LJ. RADANOV - J. PRONIĆ)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track