OVAKO KRADU LOPOVI U GRČKOJ, SVE IH JE VIŠE: Oni su na svakom koraku, OVOGA se posebno čuvajte!
Foto: Profimedia

Apel

OVAKO KRADU LOPOVI U GRČKOJ, SVE IH JE VIŠE: Oni su na svakom koraku, OVOGA se posebno čuvajte!

Društvo -

Obratite veliku pažnju kako držite torbe i mobilne telefone i s kim razgovarate, pazite na svoje stvari i ne budite laka meta, upozorava Hazaridis Ahileas

Obijeni automobili, porazbijana stakla na vozilima, ukradena dokumenta, telefoni, novac, upad lopova u sobe, samo su neke od neprijatnosti koje srpski turisti mogu doživeti tokom boravka u Grčkoj na letovanju!

Pljačkaši vršljaju po celoj Grčkoj i to najčešće u jeku sezone na poznatim letovalištima. Krađe turista su sve češće u poslednje dve-tri godine, a ima više organizovanih kriminalnih grupa koje pelješe turiste. Ipak, u Solunu je situacija postala alarmantna i to tvrdi Hazaridis Ahileas, šef policije ovog grada!

foto: Profimedia

- Obratite veliku pažnju kako držite torbe i mobilne telefone i s kim razgovarate. Pazite na svoje stvari i ne budite laka meta! Ne znam iskreno šta drugo da radim, ogorčeni smo jer se svakodnevno suočavamo sa istim ljudima za iste prekršaje - upozorava šef solunske policije i savetuje da se posebna pažnja obrati u autobusima i tržnim centrima. On je naveo i mesta u gradu gde lopovi najčešće "čekićaju":

- Ulica i Aristotelov trg, uglavnom se dešavaju krađe torbi, mobilnih telefona, laptopova i nakita. Obično su dvojica u paru i dok jedan razgovara sa vama, drugi će zgrabiti vašu torbu ili lanac sa vrata. Rotonda, oko Bele kule, kod statue Aleksandra Velikog, statue Karamanlisa, Rojal teatara, u parku Ksarksakos... Ima i narkomana koji ovde uzimaju svoju dozu, tako da veću pažnju treba da obrate roditelji koji idu u park sa decom.

foto: Profimedia

Portal Grčkainfo, koji je preneo ovo upozorenje, savetuje turiste da novac, pasoše, laptopove, telefone, kamere, foto-aparate ne ostavljaju u automobilima, posebno ne na vidljivim mestima:

- Ne dozvolite kao turista da budete laka meta i nemojte da vas ovakve neprijatne situacije iznenade u Grčkoj. Znamo da se one dešavaju i u ostalim zemljama. Zato naučite da budete oprezni i da zaštitite vaše dragocenosti dok ste na letovanju!

Najviše kradu telefone

Sačuvajte telefonski ID

Šef solunske policije ističe i da stalno pronalaze ukradene mobilne telefone, ali ih ne mogu vratiti vlasnicima, jer nemaju telefonski ID. - Sačuvajte negde taj ID, koji će vam biti neophodan u slučaju krađe. Ako ne znate gde se nalazi taj broj, dajte prijatelju da ga pronađe ili pogledajte na kutiji od telefona. U slučaju krađe, ovaj broj je registrovan u bazi podataka i kada se telefon nađe može se videti da li je ukraden, kada i od koga. Obaveštavam vas i to je minimum koji mogu da uradim kao policajac jer vidim ogroman problem koji postoji u centru grada - naveo je on.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track