DOBRE VESTI IZ ZDRAVSTVA: Srpski pacijenti na transplantaciju u Italiju!
Foto: Promo: Ministarstvo zdravlja

Dogovor ministara zdravlja dve zemlje

DOBRE VESTI IZ ZDRAVSTVA: Srpski pacijenti na transplantaciju u Italiju!

Društvo -

Ukoliko u našoj zemlji za hitne pacijente za transplantaciju nema organa, oni će biti prioritet u italijanskim transplantacionim centrima, a Srbija i Italija će ubuduće i zajednički nastupati kako bi se obezbedile niže cene lekova, ugovoreno je na sastanku ministra zdravlje Srbije Zlatibora Lončara i njegove italijanske koleginice Đulije Grilo.

- Želimo te stvari da isteramo na čistac zajedno, da ne mogu da nas ucenjuju farmaceutske kuće i lobiji i kako ne bi trpeli građani. Očekujem sigurnost za sve građane i sve pacijente. Da ne može da se desi da nas farmaceutske kuće tri dana pre nego što će da nestane lek ili aktivna supstanca obaveste o tome i da prođu bez ikakve kazne, a da svi zbog njih trpe - rekao je ministar Lončar i dodao da će u narednih nekoliko meseci imati sastanak u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i da očekuje da će im se priključiti još neke zemlje.

Na ministarskom sastanku je razmatrana i mogućnost pravljenja zajedničke liste čekanja za transplantaciju organa. Dva ministarstva imaju potpisan memorandum o razumevanju u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, a na osnovu tog memoranduma potpisan je sporazum u oblasti celijakije, a sa Nacionalnim centrom za transplantaciju Italije potpisan je protokol o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije organa.

Sa Italijom postoji i dugoročna saradnja u oblasti kardiovaskularnih bolesti između Opšte bolnice grada Leko i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

(Kurir.rs/J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track