ALARMANTNI PODACI: U Srbiji manje beba nego u vreme balkanskih ratova! Ozbiljan pad broja stanovnika!
Foto: Profimedia

Zabrinjavajuće

ALARMANTNI PODACI: U Srbiji manje beba nego u vreme balkanskih ratova! Ozbiljan pad broja stanovnika!

Društvo -

Početkom 50-ih godina u Srbiji se rađalo oko 160.000 dece, a sada je taj broj 65.000

Srbija ima najniži prirodni priraštaj u odnosu na sve bivše jugoslovenske republike, pored toga je i jedna od samo 32 države sveta koja beleži pad broja stanovnika. Tokom 2018. godine, prvi put u proteklih 120 godina, u Srbiji je bio manji broj živorođenih nego u godinama nakon Prvog i Drugog balkanskog rata!

Ove podatke izneo je demograf Goran Penev i dodao da demografski grafikoni već godinama upozoravaju Srbiju. Penev je za RTS rekao da sve kasnije rađanje dece i razvodi utiču na demografsku sliku, ali ne u tolikoj meri kako smatraju laici.

- Međutim, problem je što sve veći procenat žena iz fertilnog perioda izlazi bez dece. To je ono što je novo u poslednjih desetak, 15 godina za Srbiju. Nije problem ako se promeni starosni model fertiliteta, ali ako za posledicu imamo sve veći udeo žena bez dece, to je već alarmantno - kaže Penev.

Dodaje, da se početkom 50-ih godina u Srbiji rađalo oko 160.000 dece, a sada je taj broj 65.000. Penev ukazuje na to da se to iz godine u godinu smanjuje, te da je prvi put zabeleženo manje od 65.000 živorođenih.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track