ALARMANTNO! ČAK 7 ODSTO UČENIKA RAZMIŠLJA O SAMOUBISTVU! Psiholog ČOBELJIĆ: Suicid se može sprečiti! Evo šta je jako važno i kako kazne roditelja utiču na decu!
Foto: Printscreen/TV Prva

Prepoznati simptome

ALARMANTNO! ČAK 7 ODSTO UČENIKA RAZMIŠLJA O SAMOUBISTVU! Psiholog ČOBELJIĆ: Suicid se može sprečiti! Evo šta je jako važno i kako kazne roditelja utiču na decu!

Društvo -

Više od 45 odsto učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji svakodnevno je zabrinuto, dok je čak 7 odsto razmišljalo o prekidu života, pokazala su istraživanja Ministarstva omladine i sporta i Centra za edukaciju, istraživanje i razvoj.

Kako navode brojni stručnjaci ove brojke su visoke, a na pitanje novinara da li se suicid može sprečiti i da li porodica i prijatelji mogu da prepoznaju simptome, psiholog Vukašin Čobeljić za TV Prva ističe da može.

"Znaci nisu specifični, najčešće proističu iz depresije, koja je zapravo česta kod adolescenata. Smatra se da oko 80 odsto adolescenata koji su pokušali suicid su imali jednu epizodu promene raspoloženja, dok je 60 odsto onih koji su izvršili suicid. Veoma je važno prepoznati te znake na vreme", naglasio je Čobeljić.

On ističe da se znaci kod adolescenata razlikuju od tipičnih znakova depresije.

"S jedne strane tipični znaci depresije su promena raspoloženja, tuga, osećanje praznine, povlačenje u sebe, koje može da traje duži vremenski period. Ono što je ključno, pored tih depresivnih, za adolescenciju postoje i pokazatelji depresije koji su drugačiji kao što je agresivnost, razdražljivost, naročito kod dečaka", objasnio je psiholog.

Na pitanje novinara kako bi recimo kazna roditelja mogla da utiče na decu ili adolescente, Čobeljić ističe da sve zavisi od ličnog kriterijuma kako dete nešto doživljava.

"Kazna nekada može da bude kap koja je prelila čašu detetu u slučaju da je reč o detetu koje je jako osetljivo, koje burno reaguje na frustraciju sa jedne strane, ili adolescentu koji je impulsivan, koji na takav način naučio da rešava probleme onda može doći do poteškoća. Najveći broj dece, adolescenata ukoliko ima adekvatan odnos sa roditeljima,odnos poverenja, naći će drugačiji način da reše problem", ističe Čobeljić.

Na pitanje kako bi Nacionalna strategija za prevenciju suicida, psiholog ističe da je za početak važno da svaka individua prepozna znake depresije.

"Svaka individua je odgovorna da prepozna znake, porodica, vršnjaci koji su svakodnevno u kontaktu sa detetom koje pati od depresije, škola, lokalna zajednica. Važno je da i da se jača snaga individue, kako bi osoba kada prepozna da je nešto tišti otišla da popriča sa nekim, a da zbog toga ne bude etiketirana, osuđivanja, protumačena na pogrešan način", zaključuje psiholog.

foto: Kurir

(Kurir.rs/TV Prva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track