Najnovije vesti

U OVOM DELU SRBIJE USKORO POTPUNA ZABRANA PLATIČNIH KESA: Neće smeti da se koriste ni plastične čaše, tanjiri, viljuške, posude za hranu...
Foto: Profimedia

U OVOM DELU SRBIJE USKORO POTPUNA ZABRANA PLATIČNIH KESA: Neće smeti da se koriste ni plastične čaše, tanjiri, viljuške, posude za hranu...

Društvo

Plastične kese, čaše, tanjiri, viljuške, posude za hranu i drugi proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni u Vojvodini od sledeće godine.

 

Pokrajinska vlada utvrdila je tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Kako za "Blic" objašnjava predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, to je opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima.

 

- Iskustva zemalja koje su uvele potpunu zabranu ili naplatu plastičnih kesa, poput Nemačke, Francuske, Španije, Velike Britanije, Švajcarske ili Kine su, bez izuzetka, pozitivna. Kina je, recimo, upotrebu tankih plastičnih kesa potpuno zabranila još uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, a za one deblje uvela plaćanje, pa je upotreba smanjena za dve trećine. Posle uvođenja naplate, upotreba plastičnih kesa u Nemačkoj je u 2017. godini smanjena za 1,3 milijarde komada!

 

Deklaracijom o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, mi smo predvideli da lokalnim samopuravama uputimo preporuku da u svojim planovima i programima upravljanja prirodnim resursima predvide mere zaštite, uključujući i zabranu korišćenja plastičnih kesa i drugih proizvoda za jednokratnu upotrebu do kraja 2020. godine - kaže nam Mirović.

 

Kada Deklaracija bude usvojena, Mirović kaže da će Pokrajinska vlada jedinicama lokalne samouprave uputiti preporuku, a na njima je da same razrade konkretne modele primene zabrane, kao i kaznene mere za one koji ne budu poštovali tu odluku.

 

- Primera radi, Beograd je to već uradio, pa će se od 1. januara 2020. godine, kada kod njih zabrana upotrebe plastičnih kesa stupi na snagu, pravna lica za njeno kršenje kažnjavati sa 150.000, a odgovorna lica u objektima sa 25.000 dinara - podseća Mirović.

 

Vojvođanska deklaracija kojom se predviđa zabrana plastičnih kesa i predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu slična je onoj kakva je prošle godine doneta u Evropskom parlamentu. Prema toj odluci EP, plastične kese i proizvodi za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni do 2021. Radi se o kesama, plastičnim posudama za hranu, slamčicama, tanjirima... Za druge proizvode biće obavezno recikliranje 90 odsto njih do 2025.

 

(Kurir.rs/Blic)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...