Najnovije vesti

DOBRILA ĆE PONOVO ŠIRITI KRILA U UVCU: Ženka beloglavog supa pronađena promrzla u Turskoj, vraćena avionom u Srbiju
Foto: Tanjug/Rade Prelić

svečani povratak

DOBRILA ĆE PONOVO ŠIRITI KRILA U UVCU: Ženka beloglavog supa pronađena promrzla u Turskoj, vraćena avionom u Srbiju

Društvo

BEOGRAD - Ženka beloglavog supa, poznatija kao Dobrila, koja se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a zimus zalutala na jug Turske, gde je pronađena iznemogla i promrzla, danas se avionom vraćena u Srbiju.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Dobrilu je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao veliki broj domaćih i stranih medija, a ona je iz aviona izneta u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu.

Do kraja dana ona će biti doprimeljena u Specijalni rezervat prirode "Uvac".

Dobrilu su na aerodromu dočekli ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Trivan je rekao da dve prijateljske zemlje, Srbija i Turska, imaju dobre političke i ekonomske odnose, a da bi Dobrila mogla biti početak saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je naveo, zaštita prirode ne poznaje granice.

''Ovo je primer da dve prijateljske zemlje mogu da učine nešto dobro za zaštitu životne sredine. Za nas je ovo važan trenutak'', izjavio je Trivan.

Prema njegovim rečima, za Dobrilu je bilo najbitnije da čitav put prođe u najboljem mogućem komforu i zahvalio je ambasadoru Turske i turskoj avio-kompaniji što su to omogućili.

''Želja je bila da je vratimo i da ona bude dobro. Međutim, ukoliko se bude ponovo dogodilo da ona negde odleti, to bi moglo da znači da je nešto vuče tamo i da se možda zaljubila. Ako je reč o ljubavi, onda treba da ostane tamo gde se ljubav dogodila'', rekao je Trivan.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar je naveo da će Srbija nastaviti da radi na zaštiti beloglavog supa, kao i drugih vrsta životinja koje u našoj zemlji predstavljaju zaštićenu vrstu jer je, kaže, Srbija u prvih 40 zemalja sveta po bogatstvu biodiverzitetom.

Ambasador Bilgič je rekao da je akcija povratka Dobrile u Srbiju dokaz sve bolje saradnje Srbije i Turske u svim oblastima.

On je podsetio da je Dobirila pronađena u decembru prošle godine u jugoistočnom delu Turske, na granici sa Sirijom, i da je tada prvi put dobila veterinarsku negu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, kako je rekao, ubrzo nakon toga ponovo su je meštani pronašli povređenu i tada su shvatili da moraju da je vrate avionom.

''Srećan sam što je naša operacija uspešna. Dobrila će otići u Uvac, a ako se ponovo vrati u Tursku, mi ćemo je sa vašim dopustom rado zadržati i voditi računa o njoj'', kazao je Bilgič.

Ambasador Turske je zatim na srpskom jeziku poželeo Dobrili dobrodošlicu u Srbiju i izrazio nadu da će se ovde adaptirati i ponovo leteti nad Uvcem.

Orintolog Saša Marinković je istakao da ovo nije prvi slučaj vraćanja ptice iz Turske i da je, od kada se one markiraju, prepoznato da upravo mlade ptice često lete u Tursku, Siriju, Grčku...

Kaže da je ptica koja je najdalje odletela prešla 3.450 kilometara i da je završila u Jemenu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Marinković je u šali rekao da ptice koje odu u Tursku dobiju prefiks ''Hadži'', tako da na Uvcu danas postoje Hadži-Jovan i Hadži- Pavle.

Na konferenciji je rečeno da je pre 10 godina na isti način vraćen beloglavi sup iz Varšave koji se zove Uroš Nejaki, a kako je i dan-danas na Uvcu dobio je nadimak Dušan Silni.

Beloglavi sup je veoma retka ptica koja pripada zaštićenoj vrsti prošlog proleća se izlegla na liticama Uvca, a ime Dobrila dobila je prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti.

U decembru prošle godine pronađena je bez snage na jugu Turske i bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, gde se oporavljala.

U organizaciju prenosa ptice bile su uključene sve relevantne institucije iz Srbije i Turske kako bi se obezbedile sve neophodne dozvole u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore.

Uz posredstvo ambasadora Turske u Srbiji Tanžu Bilgiča, turska avio kompanija Turkish Airlines je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda.

O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju u SRP "Uvac", kompanija Turkish Airlines će snimiti dokumentarni film.

Povratak ptice avionom je bio jedini način da se vrati kući, budući da je u nekoliko navrata bila zbrinjavana od strane turskih veterinara.

Po dolasku u Specijalni rezervat "Uvac", Dobrila će biti smeštena u poseban kavez kako bi uspešno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...