PREGOVORI O KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA UŠLI U OSMI SAT: Zakon na vladi sutra ujutro
Foto: Vladimir Šporčić

leks specijalis

PREGOVORI O KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA UŠLI U OSMI SAT: Zakon na vladi sutra ujutro

Društvo -

Razgovori o leks specijalisu za građane zadužene u "švajcarcima" počeli su jutros u devet i traju još uvek, saznaje "Blic biznis".

Očekuje se da budu uspešno okončani u narednih sat, dva. Naš izvor kaže i da bi to značilo da će se o Nacrtu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima na Vladi raspravljati sutra, i to rano ujutro, umesto danas za kada je planirana i najavljena vanredna sednica.

"Došli smo do još jednog ili dva člana koji su ostali da se usaglase", rekao je danas ministar SIniša Mali i istakao da je optimista i da će sve zainteresovane strane biti usaglašene.

Napomenuo je da će tako biti ispravljena nepravda koju je neko napravio prema tim ljudima kao i da je namera da se uz određene kompromise i ustupke za postizanje rešenja olakša tim ljudima. Tako bi se rešio problem za oko 17.000 građana zaduženih u švajcarcima.

Marko Vasić, član upravnog odbora Udruženja CHF Srbije koje je izašlo iz pregovora, rekao je da su pregovori "zapeli" kod valutne klauzule.

"Spremaju nam ugovore gde ćemo mi priznati valutnu klauzulu iako je ona protivzakonita. Nama po zakonu sleduje i 70 odsto otpisa od glavnica, a ne 38 ili 40 odsto kako oni pričaju", kaže on.

Vasić je istakao da se najviše protive izdvajanju novca poreskih obveznika za banke, jer "ako je neko kriv i ako to kažu svi evropski sudovi, zašto da novac poreskih obveznika bude izdvojen bankama da bi se samo malo umanjio njihov ekstra profit".

I pored svega navedenog, ministar finansija je uveren da će Vlada usvojiti leks specijalis za zadužene u "švajcarcima", nakon čega bi zakon trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, kako bi bio usvojen po hitnom postupku do kraja ove nedelje. Siniša Mali je ranije najavio da u republičkom budžetu ima novca za rešenje ovog problema, jer je državna kasa u potpunosti stabilna.

Kako je "Blic" već pisao, jedna od opcija koja se pominjala u pregovorima bila je otpis glavnice zaduženih u "švajcarcima" od oko 40 odsto, a na stolu je bila i ponuda kojom bi država učestvovala u trošku sa 15 odsto pokrivene glavnice, banke bi "oprostile" između 22 i 23 odsto, a dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosilo bi između dva i tri procenta. Kada se saberu sve ove brojke, moguće je minimalno odstupanje od 40 odsto za plus/minus 0,5 procenata.

U pregovorima učestvuju Narodna banka Srbije, Ministarstvo finansija i predstavnici banaka.

foto: Shutterstock

Udruženje CHF se nada pozitivnom rešenju

Zakon koji će izvesno biti donet nikome neće naštetiti, kaže članica Upravnog odbora Udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović, i navodi da postoje još dve tačke o kojima se pregovara u vezi sa zakonom koji bi trebalo da reši pitanje kredita u švajcarskim francima.

Ona kaže da je optimista do poslednjeg momenta i smatra da zakon neće nikoga prisiljavati da pristupi konverziji, već će konverzija biti mogućnost.

Problemi počeli 2015. godine

Pre četiri godine Centralna banka Švajcarske je odlučila da odustane od veštačkog održavanja valute na niskom nivou i da cenu "švajcarca" određuje tržišno. To je automatski značilo da će građanima koji su uzeli kredite u švajcarcima, a nisu ih konvertovali u evre, rate biti veće za 20 odsto. Praktično, oni koji su mesečno izdvajali za kredit 30.000 dinara za dan su dobili uvećanje rate od 6.000 dinara. Pored rate, izjednačavanje švajcarca i evra uticalo je i na uvećanje glavnice koja je u međuvremenu uvećana i za 50 odsto.

Foto: Vladimir Šporčić, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track