Najnovije vesti

RODITELJI PAZITE ŠTA KUPUJETE IZ FOTELJE: Smrtonosne kolevke prodaju na internetu!
Foto: Shutterstock

Alarm

RODITELJI PAZITE ŠTA KUPUJETE IZ FOTELJE: Smrtonosne kolevke prodaju na internetu!

Društvo

U srpskim trgovinama nema spornog modela američkih kolevki koje su usmrtile čak 32 bebe, ali one su i dalje u ponudi onlajn šopova, i to po sniženim cenama

Iako Srbija uvozi proizvode američke kompanije "Fišer-Prajs", na našem tržištu nema sporne serije njihovih kolevki "Rock'n'Play Sleepers", koje su u Americi usmrtile 32 bebe, potvrđeno je za Kurir iz Ministarstva trgovine.
- Zato nije ni objavljeno upozorenje našim prodavcima o ovom proizvodu - navode iz ministarstva.

 

Udruženja za zaštitu potrošača ipak upozoravaju da roditelji moraju biti na oprezu jer su smrtonosne kolevke donedavno mogle da se nabave u inostranstvu ili su mogli da ih naslede od nekoga.

 

- Iako je kolevka zvanično povučena iz prodaje, i dalje može da se nabavi na sajtovima za onlajn prodaju poput Ibej, Aliekspres i sličnim, i to po znatno nižim cenama od standardnih. Očekuje se da će se cene na sajtovima još više spustiti zbog povlačenja i vrlo je moguće da će se mnogi roditelji zaleteti, naročito kad vide da je i sad besplatna dostava za Srbiju.

 

foto: Shutterstock

 

- Roditelji moraju da obrate pažnju kada kupuju za svoje najmlađe, pogotovu što neki nepošteni uvoznici nabavljaju stvari koje su povučene iz prodaje po izuzetno niskim cenama i onda ih prodaju kod nas - upozorava Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

 

- Ako se nekako desilo da poseduju spornu ležaljku, ako su je kupili ovde ili u inostranstvu, ili možda nasledili, najbolje bi bilo da je bace - poručio je Papović.
Podsetimo, sa američkog tržišta se povlači 4,7 miliona kolevki "Rock'n'Play Sleepers" kompanije "Fišer-Prajs" nakon što je utvrđeno da su usmrtile 32 mališana u poslednjih deset godina. Američka komisija za bezbednost potrošača utvrdila je da su bebe umrle u ležaljkama nakon što su se okrenule na trbuh ili na stranu dok nisu bile pod nadzorom.

 

Proizvode ove kompanije godinama uvozi i Srbija, jer njihove igračke i proizvodi za bebe važe za kvalitetne.

 

Nije im prvi put
Firma se ogradila
Kompanija "Fišer-Prajs" je i 2007. povukla preko milion igračaka iz serije "Ulica Sezam" i "Dora istražuje" jer je otkriveno olovo u farbi koja se tada koristila. Povodom slučaja smrtonosnih kolevki kompanija se ogradila od optužbi:
- Iako i dalje stojimo iza bezbednosti svih naših proizvoda, s obzirom na prijavljene incidente u kojima se proizvod koristio suprotno bezbednosnim upozorenjima i uputstvima, odlučili smo da je dobrovoljno povlačenje najbolji korak.

4,7 miliona kolevki povučeno iz prodaje
32 mališana su umrla zbog neispravnosti kolevke
2009. godine je sporna serija puštena u prodaju

 

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Shutterstock

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...