Artemije spreman na razgovor sa Crkvom

Artemije spreman na razgovor sa Crkvom

Društvo -
Artemije Marko Radosavljević negira da izbegava kontakte i saradnju sa Crkvom jer svestan je, kaže, da je to što se dogodilo pre gotovo dve i po godine unelo veliki nemir i nezadovoljstvo u narod

BEOGRAD - Artemije Marko Radosavljević, koga je Sabor SPC razrešio rukovođenja Eparhijom raško-prizrenskom, kaže da je spreman na razgovor i saradnju sa Crkvom pod uslovom da se poništi njegov opoziv.

O tome je, kaže, još u decembru obavestio patrijarha Irineja u dvosatnom razgovoru, ali i pismom koje mu je uručio na rastanku.

Artemije, koji se ne odriče vladičanskih obeležja, negira da je dobio bilo kakav poziv Crkve za razgovor.Negira i da izbegava kontakte i saradnju sa Crkvom jer svestan je, kaže, da je to što se dogodilo pre gotovo dve i po godine unelo veliki nemir i nezadovoljstvo u narod.

Za sebe kaže i da nije raskolnik i da mu je želja da se razgovorom dođe do rešenja.

"Dakle, sa mnom mogu razgovarati samo kao sa vladikom raško-prizrenskim, a ne kao sa monahom Artemijem. Da bi se to dogodilo oni (Crkva) treba da povuku ili anuliraju sve nekanonske odluke koje su i protivustavne jer su donete bez ikakvog sudskog procesa, bez suočavanja sa "otpužnicom", odnosno razlozima koje bih izneo u odbrani", rekao je Artemije.

On objašnjava da crkveni kanoni jasno predviđaju kako se jedan episkop može ukloniti sa katedre i dodaje da se njegovim kolegama očigledno mnogo žurilo. "A zašto, to oni najbolje znaju", kazao je Artemije.

"Oni sada kažu da im je bilo teško da donesu takve odluke, a ja pitam pa zašto su ih onda donosili, ko ih je na to nagnao, ko ih je na to terao", pita Artemije.

Vidno razočaran on priznaje da je nakon razgovora sa patrijarhom Irinejom očekivao neki korak, neki kontakt ili neki signal sa te strane ali se, kaže, ništa nije dogodilo sem saborskog saopštenja koje su preneli mediji.

"To nije akt, to nije poziv, to nije kontakt, to je saopštenje, odnosno predočavanje šta će bit na kraju", konstatuje Artemije koji se slaže da rešenje treba tražiti, ali da ono nije u njegovom pokajanju.On poručuje da se ne može kajati za "njihove propuste i greške".

"Moje pokajanje bi bilo od velikog značaja i dragoceno jer bi to bila moja abolicija svega što su oni već uradili. Bilo bi neposredno priznavanje svih onih klevata, laži, napada koje, evo, već dve i po godine pljušte po meni", kazao je Artemije.

Osim susreta sa patrijarhom tvrdi da nije imao kontakte sa "drugom braćom".

Kaže da je prve godine od raščinjenja svima uredno čestitao Božić, ali da nije dobio nijedan odgovor. On veli ne zna zašto njegova braća o svemu tome ćute, pa čak i oni za koje, tvrdi, da nisu toga duha i tog mišljenja.

Artemije nema drugi naum nego da, kako kaže, ostane deo SPC, iako je patrijarh Irinej rekao da mu preti izopštenje ako se ne pokaje i ne vrati sa puta raskola.

On tvrdi da se od njih nikada nije "ni raskolio, ni odvojio", a one koji kažu da jeste poziva da navedu od koga i kako.

Artemije kaže da sa Crkvom nema "trgovinski odnos, a da je to što oni očekuju pijačarenje". On je uveren je da rešenje postoji, ali bi tada, po njemu, u vrhu Crkve moralo da dođe do "određenih promena".Kada je reč o eventualnom dolasku rimskog pape u Srbiju, Artemije kaže da nije zainteresovan za tu temu, ali i ne krije da se tome protivi.

"Papa u Srbiju može doći kao predstavnik države Vatikana, a zašto bi morala Crkva da ga dočekuje na veličanstven način. On kao verski poglavar ne može da dođe jer je on jeretik i sektaš, a želja da se približimo njemu je izdaja pravoslavlja. To nije moj stav, to je stav svih svetih otaca kroz vekove", smatra Artemije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja