Najnovije vesti

PREDANJE STARO VIŠE OD 600 GODINA: Notr Dam je zvonio u čast srpske vojske 1389. posle bitke na Kosovu polju!
Foto: EPA

SRBI I FRANCUZI BILI SU SAVEZNICI OD DAVNINA

PREDANJE STARO VIŠE OD 600 GODINA: Notr Dam je zvonio u čast srpske vojske 1389. posle bitke na Kosovu polju!

Društvo

PARIZ - Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam, koju je sinoć zahvatio veliki požar, zvonila u čast velike hrišćanske pobede srpske vojske.

1 / 13 Foto: EPA

U novijoj istoriji, Notr Dam će se pamtiti i po tome što je pre šest meseci bio mesto u kojem je na obeležavanju 100-godišnjice okončanja Prvog svetskog rata, bila okačena zastava samoproglašene države Kosovo, koje niti je i tada postojalo kao država, niti je učestvovalo u tom ratu.

Pariska katedrala koju je sinoć zahvatio veliki požar, usled čega se urušio vrh tog monumentalnog zdanja, smatra se jednim od najboljih primera francuske gotske arhitekture.

Njena je gradnja započeta je 1160. godine, a velikim je delom završena tačno 100 godina kasnije.

Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vreme u kojem je građena - duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih delova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti.

Kao i mnoge druge crkve u Evropi, i Notr Dam je prošla kroz niz promena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpela tokom Francuske revolucije kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen, piše Jutarnji list.

Tokom oslobađanja Pariza od nacista, katedrala je pretrpela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi. Međutim, nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpela dramatično oštećenje poput ovog požara.

Sredinom 19. veka sprovedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20. veku usledile su još dve velike obnove.

Međutim, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje poseti oko 12 miliona ljudi, više nego Ajfelov toranj, potrebna još jedna detaljna obnova.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...