UDRUŽENJE CHF SRBIJA: Zadovoljni smo mogućnošću konverzije kredita u francima u evre
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SMANJEN TERET

UDRUŽENJE CHF SRBIJA: Zadovoljni smo mogućnošću konverzije kredita u francima u evre

Društvo -

BEOGRAD - Predstavnik Udruženja CHF Srbija Sanja Vujanović rekla je da su korisnici stambenih kredita u švajcarskim francima zadovoljni predlogom zakona koji je danas usvojila Vlada Srbije i predviđa mogućnost da krediti u toj valuti budu konvertovani u pozajmicu vezanu za evro.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ona je za Betu rekla da će se, prema predlogu tog leks specijalisa, iznos duga posle konverzije umanjiti za 38 odsto, koliko iznosi otpis i da konverzija nije obavezna.

"Taj zakon je u okviru ustavnosti i zakonitosti i znatno će olakšati otplatu kredita", rekla je Vujanović i preporučila korisnicima kredita koji imaju konvertovane ili već otplaćene kredite da pokušaju da se dogovore sa bankom o načinu otplate.

Vrhovni kasacioni sud je posle protesta Udruženja CHF Srbija zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o indeksaciji kredita u švajcarskim francima ukoliko banka ne može pismeno da dokaže da je ta plasirana sredstava u dinarima pozajmila u švajcarskoj valuti kao i da se zaustavlja realizacija hipoteka, odnosno oduzimanje stanova zbog duga.

foto: Shutterstock

Sud je zauzeo stav i da je banka morala pismeno upozoriti klijenta o rizicima pre nego što je sa njim sklopila ugovor o reditu u švajcarcima.

Vujanović je rekla da će godišnja fiksna kamata na kredite u evrima za korisnike kredita koji se odluče na konverziju biti 3,5 odsto, plus iznos šestomesečnog euribora, ali da ne može biti veća od četiri odsto za banke koje nemaju stambene kredite u evrima, a koje imaju takve kredite kamata će biti ona koja je važila zaključno sa 31. martom ove godine.

U roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora, a ukoliko korisnik prihvata ponudu dužan je da u roku od 30 dana obavesti banku i zaključi ugovor o konverziji.

Udruženje će, prema rečima Vujanović, nastaviti "borbu za rešenje problema, odnosno obeštećenje onih vlasnika pozajmice u švajcarcima koji su otplatili ili konvertovali kredit ili im je oduzet stan".

foto: Beta

"Leks specijalis o konverziji se odnosi na vlasnike kredita u švajcarcima, njih 16.800 koji trenutno otplaćuju kredit, a oko 6.000 vlasnika kredita je otplatilo tu pozajmicu ili u međuvremenu konvertovalo ili je izgubilo stan", rekla je Vujanović.

Skupština Srbije je će o Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita indeksirani u švajcarskim francima, koji joj je danas dostavila Vlada Srbije, raspravljati po hitnom postpku.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track