FOTO-REPORTER IZ BEOGRADA:Goran Tomašević dobio Pulicera!
Foto: Goran Tomašević

Ponos

FOTO-REPORTER IZ BEOGRADA:Goran Tomašević dobio Pulicera!

Društvo -

Goran Tomašević, foto-reporter iz Srbije, dobio je Pulicerovu nagradu za najbolju fotografiju!

Na Univerzitetu Kolumbija u SAD su u ponedeljak dodeljene nagrade za najveći doprinos novinarstvu i umetnosti za 2018. godinu. Ova nagrada dodeljuje se već 101 godinu u 14 kategorija, a prvi put ju je osvojio reporter i fotograf iz Srbije - Goran Tomašević. On je od 1996. godine deo tima agencije Rojters i ovo nije prvi put da je predložen za najprestižniju nagradu:

- Prekjuče sam saznao i srećan sam što sam dobio nagradu, zaista nisam očekivao. Ranije sam nekoliko puta bio nominovan za Pulicera, još 2014. godine, ali ga nisam osvajao - kaže Tomašević za Kurir.

Potresna fotografija koja je mu je omogućila nagradu nastala je u Hondurasu i prikazuje sukob kriminalnih bandi.

- To je zapravo serija fotografija o kriminalnim bandama koje kontrolišu veći deo Latinske Amerike. Napravljena je u San Pedro Suli, gradu s najvećom stopom kriminala. Tamo vladaju neprestani sukobi policije i članova bandi, najčešće zbog narkotika. U toku jednog sukoba član bande je stradao, a preko njegovog tela je prošao petao. To sam zabeležio - objasnio je Tomašević.

Autor nagrađene fotografije rođen je u Beogradu, gde je do 1999. godine kao foto-reporter radio u listu Politika. Od 1996. paralelno je sarađivao i sa agencijom Rojters, čiji je sada istaknuti član. Za tu firmu je slikom pokrivao i NATO bombardovanje Beograda, kao jedini foto-reporter koji radi za strane medije.

Ističe da zbog posla dosta putuje, da foto-aparat nosi svuda sa sobom, da beleži sukobe najčešće na Bliskom istoku, u Aziji i Africi, ali da je sada prvi put to učinio u Latinskoj Americi.

- Izazov mi je bio da napravim priču na nepoznatom terenu - navodi dobitnik Pulicera i dodaje da su mu dve kriminalne bande dopustile da fotografiše i naglašava da nije bilo toga, ova fotografija ne bi ni nastala.

List Gardijan ga je još 2013. godine proglasio za najboljeg novinskog fotografa na svetu.

Goran Tomašević, istaknuti svetski fotograf, ima 50 godina i živi u Istanbulu, gde je šef fotografa agencije Rojters. Kurir.rs/M. VUJOVIĆ

Foto:Goran Tomašević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track