ANDRIJANA BORISOV (18) ŽRTVA BIROKRATIJE: Teško povređena iz autobusa smrti odbijena za terapijsko lečenje u Ribarskoj banji! LUDILO
Foto: Kurir

JEDVA ŽIVA OSTALA

ANDRIJANA BORISOV (18) ŽRTVA BIROKRATIJE: Teško povređena iz autobusa smrti odbijena za terapijsko lečenje u Ribarskoj banji! LUDILO

Društvo -

Za nevericu Dete će imati svu negu i sigurno da ćemo nekako da se snađemo da je pošaljemo u Ribarsku banju na oporavak, ali nismo ni pomišljali da će doći do toga da nas u Republičkom fondu za zdravstvo - odbiju.

Slađana Borisov iz sela Čokot, majka teško povređene Andrijane (18) u tragičnoj saobraćajnoj nesreći na pružnom prelazu u Donjem Medurovu kod Niša, uložila je žalbu Republičkom fondu za zdravstvo, koje je odbilo njenu ćerku da o trošku države provede 21 dan na terapijskom lečenju u Ribarskoj banji.

Dan kada je Andrijana polomila karlicu i butnu kost, Niš nikada neće zaboraviti. Tog jutra je voz na relaciji Niš-Prokuplje prepolovio autobus „Niš ekspresa“, gde je poginulo sedam osoba, a više od 20 teže i lakše povređeno. Andrijana je 5. aprila napokon, posle operativnih zahvata, izašla iz bolnice, gde je dva meseca bila nepokretna. Operisao ju je doktor Saša Milenković sa kolegama i njima porodica Borisov posebno zahvaljuje na uloženom trudu, ali posle toga je usledio šok!

Neshvatljivo

- Postoperativni period je odlično prošao, Andrijana je posle dva meseca stala na noge. Mi smo podneli zahtev za Ribarsku banju, koju nam je doktorka preporučila. Praktično smo već počeli da se spremamo, a onda je Republički fond za zdravstvo odlučio da ona ne može po zdravstvenom osiguranju da ode na produženo lečenje. Rešenje smo dobili 9. aprila i ostali potpuno zabezeknuti pred ovakvom odlukom. Uzgred, u rešenju ne piše da nas odbijaju za Ribarsku banju, već za Nišku banju?! Odakle njima Niška banja, ne znam, ali ona je dobra za kardiopacijente, a ne za prelome i slično. Ja ne mogu da shvatim da u ovoj zemlji moraš da dokazuješ svoje pravo na lečenje - priča Andrijanina majka Slađana.

Ona kaže da neće prestati da piše o ovom slučaju nadležnima iz Ministarstva zdravlja i drugim organima koji mogu da isprave ovu nepravdu.

- Sigurno da će dete imati svu negu da bi se oporavila. I sigurno da ćemo nekako da se snađemo da je pošaljemo u Ribarsku banju na oporavak uz adekvatnu terapiju, ali i muž i ja smo osiguranici, tako da nismo ni pomišljali da će doći do toga da nas odbiju. Taj njen boravak košta otprilike oko 70.000 dinara, pošto jedan dan sa terapijom staje od 1.500 do 3.000 dinara - kaže ova radnica lokalne samoposluge.

Kad je Niš zavijen u crno

Andrijana je ovih dana presrećna jer, kako kaže, više ne koristi dve, nego jednu štaku. U ovoj stravičnoj nesreći izgubila je poznanike i priseća se dana kada Niš zavijen u crno.

- Ja sam čula: „Pazi, ide voz“, što je neko povikao, okrenula sam se i na dve ili tri sekunde videla kako teretnjak ide ka nama. Od strašnog praska ja sam nekako ispala kroz prozor autobusa. I dobro se sećam te stravične slike, kada su neki počeli da ustaju posle sudara, a ja nisam mogla. Sećam se da sam se oslonila rukama o onu zemlju, sneg, ali nisam mogla da se podignem. Srećna sam i što prelomi sada ne bole, a imala sam jake bolove prvih dana lečenja - priseća se Andrijana, učenica Ekonomske škole u Nišu.

U porodici Borisov dodaju da ne traže nikakav specijalni tretman, već samo ono što im pripada jer je Andrijana regularno zdravstveno osigurana.

„Sve po pravilima“

ODGOVOR NA ČEKANJU

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje su nam kazali da se banje „dodeljuju po pravilniku“, a po zahtevima odlučuju komisije. Hteli smo da upitamo kako se dogodilo da je Andrijana odbijena i da se u sve umešala Niška banja umesto Ribarske banje.

- Šef lekarskih komisija Dragoljub Žikić je službeno odsutan, tako da on može da odgovori na pitanja, ali službene stvari kao što je ova moraju da idu preko direkcije Republičkog fonda - rečeno nam je u ovoj ustanovi.

Kurir.rs/M. Smiljanić/Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track