GIMNAZIJA POKREĆE DISCIPLINSKI POSTUPAK! Ministar Šarčević: Profesor više nije podoban za školu!
Foto: Dragana Udovičić

Reakcija

GIMNAZIJA POKREĆE DISCIPLINSKI POSTUPAK! Ministar Šarčević: Profesor više nije podoban za školu!

Društvo -

Sankcije Za ovakve teške povrede dužnosti gubi se licenca, i njemu je treba oduzeti, poručuje ministar prosvete povodom slučaja nastavnika fizike koji je šamarao učenike

Profesor fizike nikako nije smeo da upotrebi silu i ošamari učenike, njemu više nije mesto u školi i zaslužuje oduzimanje licence!

Ovako je reagovao ministar prosvete Mladen Šarčević na incident koji se pre dva dana dogodio u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, kada je došlo do tuče između profesora fizike Zvonka Obradovića i nekoliko učenika.

Opšta pometnja nastala je kada se učenica J. K. (16) pobunila zbog ocene na kontrolnom, Obradović je pokušao da je umiri, a nakon što ga je upitala kakav je on autoritet, on joj je lupio šamar. U njenu odbranu ustao je drug P. P., koji je profesora udario, a Obradović je zatim udario još jednog dečaka i devojčicu. Profesor je nakon incidenta podneo zahtev direktoru škole da mu se raskine radni odnos.

foto: Printskrin/Facebook

Međutim, ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Kurir da profesor mora da odgovara bez obzira na to što je dao otkaz: - On u dosijeu mora da ima da je uradio to i to i da nije podoban za školu više nikad. Ministarstvo će pratiti šta škola radi po pitanju disciplinskog postupka. Bez obzira na to što je dao otkaz, škola mora da vodi disciplinski postupak. Može da ga vodi unutar škole za oduzimanje licence, a može i da se prijavi nadležnim sudskim organima da se to radi i kao neka krivična odgovornost.

foto: Printscreen/Google Maps

Šarčević podseća da se za ovakve teške povrede dužnosti gubi licenca, nakon čega je rad u školi nemoguć. On napominje da škola ima svoju autonomiju i da mora posao da uradi do kraja. - Ja bih na mestu roditelja i škole podneo i krivičnu prijavu, jer zaista ne opravdavam izgovor da je bio isprovociran. Tačno je da deca mogu biti nemoguća, ali on je mogao da izađe mirno i da kaže "doviđenja", nikako nije smeo da upotrebi silu! Mogao je naći hiljadu drugih načina da to reši. Ne kažem da su ti dečaci i devojčica cvećke, ali on je odrasao. Morao je da pokaže da se to rešava fino i razgovorom, nije morao da rešava batinama, ali je tu uzavrela krv i rešio je na "balkanski način" - ističe ministar.

Prvi čovek srpske prosvete kaže da i učenici imaju deo odgovornosti i da nisu morali da primenjuju silu, agresivnost i da provociraju: - Disciplinski postupak se pokreće i protiv njih. Tu postoje pedagoške mere, sve zavisi da li je verbalno ili fizičko nasilje. Učenici moraju da izvuku pouku i shvate da ne smeju na taj način da se ophode prema profesorima. Na telefon Sedme beogradske gimnazije juče se niko nije javljao.

Priznao da je udario učenicu Odbrana u stanju neuračunljivosti

Profesor fizike Zvonko Obradović kaže da je učenica J. K. svoje nezadovoljstvo ocenom izražavala kroz histeričnu viku, a da ju je on opomenuo da ne može tako da se ponaša, nakon čega je ona sela na klupu i okrenula mu leđa. - Na moja upozorenja odgovarala je: "Niste vi nikakav čovek ni autoritet kada ja ovako mogu da sedim, i ne možeš mi ništa." Uputio sam je kod direktora, ona mi se unela u facu i rekla: "Ajde, izbaci me ako možeš" i uštinuvši me, okrenula se tako da me je kikom udarila po očima. U stanju neuračunljivosti, za šta imam dokaz od psihijatra, ošamario sam je. Učenik P. P. ustao je i tri puta me udario u glavu. Zbog njegovih udaraca lekari su konstatovali da je trauma pretrpljena i stavili mi kragnu - rekao je Obradović za Kurir i dodao da je zbog gnusnih laži i manipulacije odlučio da protiv J. K. i P. P. podnese krivičnu prijavu: - Dokazaću svoju nevinost, kao i da je moje delanje putem šamara bilo posledica nužne odbrane koja se desila u stanju neuračunljivosti.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Dragana Udovičić, Printscreen Facebook, Printscreen/Google Maps

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja