Najnovije vesti

HOČEVAR: Za opstanak na Kosovu potrebno jedinstvo hrišćana
Foto: Zorana Jevtić

Uskršnja poruka nadbiskupa

HOČEVAR: Za opstanak na Kosovu potrebno jedinstvo hrišćana

Društvo

U Srbiji su juče svi vernici koji poštuju gregorijanski kalendar proslavili najveći hrišćanski praznik Uskrs, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je uskršnju misu u Župi rođenja Svetog Ivana Krstitelja u Smederevu.

 


On je u uskršnjoj poslanici vernike upozorio da "sva zla koja su prisutna u nama, među nama i našim društvima predstavljaju plod greha, ličnog i kolektivnog".
- Jedno od najtragičnijih obeležja današnjice leži u tome što je vera pogrešno shvaćena i negativno predstavljena, pa i vernici nemaju o njoj celovito saznanje. Većina ljudi, pre svega, ne veruje dosledno u Boga Stvoritelja. Žive kao da Boga nema i ponašaju se kao da su oni sami jedini gospodari svega stvorenog, pa i svog tela - kazao je Hočevar.

 

On je, takođe, uputio čestitku povodom Uskrsa i srpskom patrijarhu Irineju i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve povodom predstojećeg Uskrsa, iduće nedelje po julijanskom kalendaru.

 

Nadbiskup je kasnije za medije poručio da samo veliko jedinstvo svih hrišćana na Kosovu i Metohiji može da pridonese dobrom razumevanju i opstanku mladih na tom prostoru.

 

Uskrs je pokretni praznik, ali uvek pada u nedelju, i to prvu nedelju posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici. Kod pravoslavaca je još bitna odrednica za datum Uskrsa i ta da ovaj praznik ne može biti pre ili na sam dan jevrejske Pashe.

 

(Kurir.rs/J. P.)
 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...