HOČEVAR: Za opstanak na Kosovu potrebno jedinstvo hrišćana
Foto: Zorana Jevtić

Uskršnja poruka nadbiskupa

HOČEVAR: Za opstanak na Kosovu potrebno jedinstvo hrišćana

Društvo -

U Srbiji su juče svi vernici koji poštuju gregorijanski kalendar proslavili najveći hrišćanski praznik Uskrs, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je uskršnju misu u Župi rođenja Svetog Ivana Krstitelja u Smederevu.

On je u uskršnjoj poslanici vernike upozorio da "sva zla koja su prisutna u nama, među nama i našim društvima predstavljaju plod greha, ličnog i kolektivnog". - Jedno od najtragičnijih obeležja današnjice leži u tome što je vera pogrešno shvaćena i negativno predstavljena, pa i vernici nemaju o njoj celovito saznanje. Većina ljudi, pre svega, ne veruje dosledno u Boga Stvoritelja. Žive kao da Boga nema i ponašaju se kao da su oni sami jedini gospodari svega stvorenog, pa i svog tela - kazao je Hočevar.

On je, takođe, uputio čestitku povodom Uskrsa i srpskom patrijarhu Irineju i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve povodom predstojećeg Uskrsa, iduće nedelje po julijanskom kalendaru.

Nadbiskup je kasnije za medije poručio da samo veliko jedinstvo svih hrišćana na Kosovu i Metohiji može da pridonese dobrom razumevanju i opstanku mladih na tom prostoru.

Uskrs je pokretni praznik, ali uvek pada u nedelju, i to prvu nedelju posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici. Kod pravoslavaca je još bitna odrednica za datum Uskrsa i ta da ovaj praznik ne može biti pre ili na sam dan jevrejske Pashe.

(Kurir.rs/J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track