ALARMANTNO: Povlače se lekovi za urinarne infekcije!
Foto: Vijesti.me/Boris Pejović, Shutterstock

EU i Srbija hitno reaguju

ALARMANTNO: Povlače se lekovi za urinarne infekcije!

Društvo -

Lekovi koji se koriste za lečenje infekcije urinarnog trakta, cista i prostate, a sadrže pipemidinsku kiselinu biće povučeni s tržišta Evropske unije, ali i Srbije, jer mogu da ozbiljno oštete nervni i mišićni sistem.

Ovu odluku donela je Komisija EU na osnovu preporuke Evropske agencije za lekove (EMA), a kako nezvanično saznajemo, očekuje se i da Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije takođe stavi van snage dozvolu za promet lekova koji sadrži ovu supstancu. Ti lekovi se povlače iz prodaje jer su prilikom njihove primene zabeležene neosposobljavajuće, dugotrajne i potencijalno nepovratne neželjene reakcije, koje uglavnom utiču na mišićno-koštani i nervni sistem.

Pored pipemidinske kiseline, u Evropi će zbog istih razloga iz upotrebe biti povučeni i fluorohinolonski antibiotici, cinoksacin, flumekin i nalidiksinska kiselina, kojih nema u Srbiji. Međutim, pipemidinska kiselina je kod nas u širokoj upotrebi, i to uglavnom za lečenje infekcija donjeg dela urinarnog trakta, za nebakterijski hronični prostatitis, nekomplikovani cistitis...

- Neželjena dejstva ovih lekova uključuju zapaljenje ili povredu tetive, bol ili slabost mišića, bol ili otok zgloba, jak gorući bol u mišićima, teško hodanje, trnjenje, umor, depresiju, konfuziju, suicidalne misli, poremećaje sna, promene vida i sluha, poremećaje čula ukusa i mirisa. Poseban oprez zahteva se kod pacijenata starijih od 60 godina, sa oštećenom funkcijom bubrega, sa transplantiranim organom ili onih na sistemskoj terapiji kortikosteroidima. Ovi simptomi se mogu pojaviti dva dana od uzimanja leka, ali i nakon više meseci - navodi se u preporuci Komiteta za procenu rizika u oblasti farmakologije pri EMA.

Urolog Aleksandar Milošević kaže da svi lekovi imaju potencijalna neželjena dejstva, ali da je samo pitanje kakva su i kolika. - Nisam farmaceut, pa ne mogu da komentarišem sastav lekova, ali ako je nešto zabranjeno u Evropi i ako je već ostatak sveta procenio da to ne treba da se koristi, smatram da bi trebalo da uradimo isto i u Srbiji - rekao je Milošević za Kurir. Pismo o povlačenju lekova, koje su potpisali predstavnici 14 farmaceutskih kuća, pre nekoliko dana je dostavljeno zdravstvenim radnicima. U pismu se lekarima saopštava da ne propisuju flourohinolonske antibiotike za terapiju faringitisa, tonzilitisa i akutnog bronhitisa, za prevenciju putničkih dijareja ili urinarnih infekcija koje se ponavljaju, za nebakterijske infekcije, za blage do umereno teške infekcije.

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva nismo dobili odgovre u vezi sa zrabanom lekova koje sadrže sporne supstance u Srbiji.

Šta leče sporni lekovi - infekcije donjeg dela urinarnog trakta - nebakterijski hronični prostatitis - nekomplikovani cistitis - prevencija putničke dijareje

Potencijalna neželjena dejstva - zapaljenje ili povreda tetiva i zglobova - bol i slabost u mišićima - trnjenje i umor - depresija i konfuzija - suicidalne misli - poremećaji sna - promene vida i sluha - poremećaji čula ukusa i mirisa

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track