KATASTRI BEZ ODMORA U MAJU: Republički geodetski zavod nastavlja rad punom parom da bi se smanjila šteta naneta građanima
Foto: Promo

saopštenje

KATASTRI BEZ ODMORA U MAJU: Republički geodetski zavod nastavlja rad punom parom da bi se smanjila šteta naneta građanima

Društvo -

Korišćenje godišnjih odmora tokom maja u službama za katastar nepokretnosti koje su bile u štrajku, biće odloženo sve dok posledice obustave rada ne budu sanirane, odlučeno je u RGZ-u. Cilj je da se smanji šteta naneta građanima, izazvana blokadom katastara i da se, bez odlaganja, nadoknadi propušteno tokom trajanja štrajka, kaže se u saopštenju koje je potpisao direktor RGZ Mr Borko Drašković.

foto: Google Instant street view

Uvođenjem Uredbe i Odluke o minimumu procesa rada odblokirani su katastri koje su štrajkači uzurpirali i tako naneli nemerljivu štetu građanima, privredi i državi. Preduzete mere ne sprečavaju da se štrajk nastavi, ali su omogućile da budu zaštićena Ustavom zagarantovana prava građana da slobodno raspolažu svojom imovinom.

Analizirajući rad svih službi katastra u Srbiji, utvrđeno je da je došlo do zloupotreba prava na štrajk. Rukovodstvo RGZ-a zbog toga je podnelo krivične prijave protiv vođa štrajka Prvom osnovnom tužilaštvu i Višem tužilaštvu.

Nedopustivo je da kršenje prava građana i nanošenje velike materijalne štete prođe nekažnjeno.

U medijima se nastavlja širenje neistina o štrajku zato treba istaći da je u petak, 19. aprila,u štrajku bilo 4,4% od ukupnog broja radno angažovanih. Petog dana primene Odluke o minimumu procesa rada za štrajk se izjasnilo 99 zaposlenih koji su raspoređeni u 17 službi za katastar. U tim službama organizovan je proces rada u skladu sa Uredbom i Odlukom. U 147 službi rad se sprovodi u punom kapacitetu.

Štrajk predstavlja najizrazitiji oblik otpora digitalizaciji u katastru i primeni antikoruptivnih mera. Interes pojedinih političara i biznismena je da svoje poslove obavljaju mimo institucija, a takvim planovima Republički geodetski zavod je stao na put digitalizacijom i transparentnošću, kadrovskim i tehnološkim ojačavanjem. Rukovodstvo RGZ-a neće popustiti pred pritiscima da se nastavi opstrukcija i rušenje institucije imajući u vidu brojna međunarodna priznanja za uspešno sprovedene reforme i postignuti nivo transparentnosti. Napad na RGZ predstavlja svojevrsni test i pilot projekat za rušenje drugih institucija po istom modelu, zbog toga je važno da se ovaj pokušaj bude osujećen.

foto: Rgz.gov.rs

Minimum procesa rada tokom štrajka uveden je prvi put u Republičkom geodetskom zavodu s obzirom da se radi o instituciji od javnog značaja. Na ovaj način sprečen je svaki budući pokušaj blokade katastra i uskraćivanja ustavom zagarantovanih prava građanima. Sa druge strane time se ne ugrožava pravo zaposlenih na štrajk.

Štrajk zaposlenih ne utiče na prijem zahteva preko eŠaltera jer je sistem tako organizovan da prima zahteve 24 sata tokom sedam dana, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track