USKORO RASPISIVANJE KONKURSA ZA PRIJEM ZAHTEVA: Besplatne banje za 15.000 penzionera!
Foto: Shutterstock

Kurir saznaje

USKORO RASPISIVANJE KONKURSA ZA PRIJEM ZAHTEVA: Besplatne banje za 15.000 penzionera!

Društvo -

Budžet Za rehabilitaciju osiguranika Fond PIO ove godine će izdvojiti 417 miliona dinara, dok je i suma za solidarnu pomoć povećana na 47 miliona

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje će u 2019. izdvojiti 417 miliona dinara za besplatnu rehabilitaciju penzionera u banjama, što je za čak 24 miliona dinara više nego prošle godine, saznaje Kurir.

To znači da bi o trošku države ove godine u desetodnevni boravak u jednoj od 24 banje u Srbiji moglo da ode i do 1.000 penzionera više nega lane, kada je tu mogućnost iskoristilo oko 14.000 penzionera. Konkurs za prijavu zainteresovanih penzionera još nije raspisan, te nije poznato da li će biti promenjen glavni uslov za konkurisanje, a koji je prošle godine glasio - da penzija bude manja od 24.980 dinara, da osiguranik nema druga primanja i da nije koristio ovo pravo u prethodnih pet godina.

Međutim, Vasilije Belobrković, član Upravnog odbora Fonda PIO, potvrđuje za naš list da će za rehabilitaciju i solidarnu pomoć ugroženim penzionerima biti izdvojeno više para.

foto: Privatna Arhiva

- Za društveni standard korisnika penzija u 2019. godini biće opredeljeno 464 miliona dinara, to jest 0,1 odsto izvornih prihoda Fonda. Od toga će 10 odsto, to jest 47 miliona dinara biti izdvojeno za socijalna davanja najugroženijim penzionerima, a ostatak od 417 miliona ide za besplatnu rehabilitaciju penzionera u banjama - naveo je Belobrković.

Inače, prošle godine je za finansiranje troškova rehabilitacije penzionera bilo izdvojeno 392,94 miliona dinara, dok se za solidarnu pomoć izdvajalo manje novca, to jest 6,7 odsto od ukupne sume za društveni standard.

Belobrković je najavio i da će uskoro biti održana sednica UO Fonda PIO na kojoj će biti utvrđeni uslovi koje penzioneri moraju da ispune da bi mogli da konkurišu za besplatnu banju, kao i na koja lečilišta mogu da računaju.

Iz Fonda PIO do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore kada će biti raspisan konkurs za prijem zahteva za upućivanje penzionera na besplatnu rehabilitaciju u banje, kao i da li će biti promenjeni uslovi za ostvarivanje tog prava. Podsetimo, prethodnih godina su penzioneri već u martu znali na koliko mesta i na koja lečilišta mogu da računaju.

ČINJENICE ŠTA SVE PENZIONERI DOBIJAJU

foto: Beta/Slobodan Miljević

- Troškove prevoza do banje autobusom ili vozom u drugom razredu - Troškove za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad - Lekarski pregled prilikom prijema, s formiranjem istorije bolesti - EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize - Redovne lekarske vizite svakog radnog dana - Prisustvo dežurnog lekara po podne, noću i neradnim danima - Sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih pružaju usluge - Najmanje tri vrste terapija i formiranje otpusne liste

STATISTIKA 464 miliona dinara izdvojiće PIO za društveni standard 14 hiljada penzionera išlo je lane besplatno u banje 40 hiljada penzionera godišnje se prijavi za besplatnu banju

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track