Najnovije vesti

DUŠAN JE POSLEDNJI PREŽIVELI LOGORAŠ MATHAUZENA: Drug mi je umro na rukama, držao sam ga u naručiju i pojeo njegov poslednji zalogaj, plakao sam tada kao dete
Foto: Printscreen

pakao na zemlji

DUŠAN JE POSLEDNJI PREŽIVELI LOGORAŠ MATHAUZENA: Drug mi je umro na rukama, držao sam ga u naručiju i pojeo njegov poslednji zalogaj, plakao sam tada kao dete

Društvo

BEOGRAD - Dušan Stojiljković, poslednji preživeli logoraš Koncentrcionog logora Mauthauzen govorio je danas na promociji nekoliko knjiga o slikaru Milošu Bajiću, takođe logorašu u Mathauzenu i o samom logoru..

 

Na konferenciji za medije u beogradskoj Kombank dvorani predstavljene su knjige "Monografija Miloša Bajića" Save Stepanova, "KL Mauthauzen, povratak nepoželjan" Ljubomira Zečevića i Tamare Ćirić Danilović, još jedna monografija Miloša Bajića autorke Ljubice Bube Miljković u izdanju Narodnog muzeja Srbije i knjiga "Zašto se niste ubili" Viktora Frankla.

 

Miloš Bajić je u toku Drugog svetskog rata bio odveden u zloglasni nacistički logor Mauthauzen i o njegovom životu i radu snimljen je film "Linija života" reditelja Darka Bajića čija je premijera zakazana za 8. maj na festivalu Beldocs.

 

Stojiljković je je jedan od junaka filma i književni prevodilac i publicista.

 

Za njega nema dileme da je film "Linija života" izuzetno delo koje će konačno osvetliti istinu o dešavanjima u KL Mathauzen i načinima prevazilaženja tih strahota.

 

"Amerikanci su poslali hiljadu i sto tona materjala o logoru u SAD pre suđenja zločincima koji su tamo dvodili ljude u smrt. Takođe prvi istraživač Mathauzena u Ccehoslovačkoj je naišao na 500 tona materjala o logoru ali austrijske vlasti nisu imale para da to prenesu kod sebe" kazao je Stojiljković i naglasio da je Mathauzen stravičan logor.

 

"Ljudi su dovođeni u taj logor sa svih strana. Osuđenici iz više od 30 nacija su bili u logoru. Moj logorški broj je bio 107032. Na rukama mi je umro drug iz banjičkog logora i posldnje reč na usnama mu je bila mama. Držao sam ga u naručiju pojeo njegov poslednji zalogaj. Plakao sam tada kao dete" kazao je Stojiljković.

 

Prema njegovim rečima 61 zločinac je izveden na suđenje zbog nedela u Mathauzenu, a od njih je 49 osuđeno na smrt vešanjem, a ostali su pomilovani.

 

"Sudija je prema sopstvenom priznanju na suđenju sproveo krstaški rat prema nacističkim banditima. U istoriji holokausta Mathauzen spada u nastrašnije logore" kazao je Stojiljković On je podsetio da je u našim Jajincima je bila kuća u kojoj je biila komnada za iskopavanje leševa.

 

"Ona je organizovla iskopavanje u Jajincima, Pančevu i Nišu. U Beogradu se završio holokaust" kazao je Stojiljković.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...