KRKOBABIĆ: Brojka od 400 zadruga prevazišla sva očekivanja!
Foto: Zorana Jevtić

Ministar u Vladi Srbije

KRKOBABIĆ: Brojka od 400 zadruga prevazišla sva očekivanja!

Društvo -

NOVI SAD - Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Novom Sadu da je u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela" podršku formiranju dobilo 400 zadruga, što je prema njegovim rečima "brojka koja je prevazišla sva očekivanja".

Krkobabić je rekao da je u 2019. godini za zadruge na republičkom nivou obezbeđeno 700 miliona dinara podsticajnih sredstava, što je oko 70 zadruga, a konkursi će biti raspisani "kada ljudi budu spremni i pripremljeni za konkurisanje".

Novoformirane zadruge mogu da računaju na 7,5 miliona dinara, zatim postojeće zadruge na 15 miliona, dok je za složene zadruge obezbedjeno do 60 miliona dinara.

"Zadruge su preduslov opstanka i ostanka mladih poljoprivrednika i to je prvorazredna državna i nacionalna tema u Srbiji", rekao je Krkobabić u Novom Sadu na skupu "Podsticaji za zadruge u 2019. godini na republičkom i pokrajinskom nivou" u Privrednoj komori Vojvodine.

Kako je najavio, sutra će biti objavljen i novi partner u toj akciji njegovog ministarstva, koji će doneti, kako je rekao "nova likvidna bankarska sredstva", bez kamate, za pomoć u funkcionisanju zadruga u prvoj godini osnivanja.

Krkobabić je rekao da projekat koji se bavi zadrugama ima podršku ključnih aktera, poput Odbora za selo SANU, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Imamo snažnu opredeljenu podršku SPC i partijarha Irineja. Kada govorimo o tim ključnim autoritetima, onda su oni na našoj strani, a na našoj stani su i mladi poljoprivrednici", dodao je Krkobabić i rekao da će i Nacionalni tim za spas sela Srbije biti formiran odmah nakon predstojećih praznika.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, rekao je da je danas usvojena Odluka o programu rada Razvojne agencije Vojvodine (RAV) u kojem je odvojena posebna linija vredna 50 miliona dinara za zadruge.

Kako je najavio, po zadruzi će biti dostupno maksimalno pet miliona dinara.

"Pored tekućih mera agrarne politike, smatramo da je neophodno finansijski podržati udruživanje poljoprivrednika. Razvojna agencija Vojvodine će usmeriti konkretnu liniju ka zemljoradničkim zadrugama za opremu i preradjivačku proizvodnju", rekao je Radojević.

On je dodao da su zadruge prepoznate u svim merama agrarne politike na pokrajinskom nivou, te da je tokom prethodne dve godine uloženo 80 miliona dinara u opremu u zadrugama širom Vojvodine.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je da zadružni sektor ima podršku i pokrajinskog i republičkog nivoa vlasti u Srbiji, te da je to napravilo "sasvim drugačiju sliku zadrugarstva".

"Zadruge danas više ne razmišljaju o opstanku već o razvoju i novom investicijama", rekao je Jovanov i dodao da što bolje projekte ponude zadruge, to će više novca moći da privuku.

Skup u Novom Sadu organizovao je Zadružni savez Vojvodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track