MINISTAR MALI: Leks specijalis konačno rešenje za probleme građana
Foto: Beta/Miloš Miškov

saopštenje ministarstva finansija

MINISTAR MALI: Leks specijalis konačno rešenje za probleme građana

Društvo -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije danas su usvojili Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koji će omogućiti zaduženima u toj valuti da reše dugogodišnji problem, poručuju iz Ministarstva finansija.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da Zakon predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38.

Ministar finansija Siniša Mali, koji je prethodno poslanicima obrazlagao predlog Zakona, podsetio je da se leks specijalisom rešava problem 15.785 građana Srbije koji imaju kredite u toj valuti.

"Konačno smo uspeli da dođemo do uzajamno prihvatljivog rešenja, i kada je reč o zaduženima, bankama i državi. Leks specijalisom obuhvaćeni su svi korisnici kredita indeksirsanih u švajcarskim francima, na čemu smo kao država insistirali, čime definitivno stavljamo tačku na dugogodišnji problem. Ovo je konačno rešenje za dugogodišnje probleme mnogih građana", rekao je Mali.

On je još jednom podsetio da je rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima moguće zahvaljujući odličnim makroekonomskim rezultatima koji su postignuti.

"Činjenica je da četvrtu godinu zaredom imamo suficit. U prva tri meseca on je iznosio 15,8 milijardi, iako smo planirali deficit od 19 milijardi dinara", rekao je Mali, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Leks specijalis predviđa da su banke dužne da na iznos dobijen konverzijom primene kamatnu stopu prema ponudi banke koja je važila 31. marta 2019. godine za kredite indeksirane u evrima iste vrednosti i ročnosti. Biće primenjen limit od 3,4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR za varijabilne kamatne stope i limit od 4 odsto za fiksne kamatne stope.

"Suština je da kroz ograničavanje visine kamatne stope planiramo da rizik dalje otplate kredita svedemo na minimum. Verujem da su korisnici kredita zadovoljni ovim konačnim rešenjem", zaključio je ministar, koji trenutno boravi u zvaničnoj poseti Pekingu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track