MAJA KOVAČEVIĆ JE SRPSKA HEROINA: Sa 11 dece proslaviću prvi Uskrs bez muža! Nije mi teško da brinem o velikoj porodici sama!
Foto: Privatna Arhiva

Majka Hrabrost! KAPA DOLE CARICE!

MAJA KOVAČEVIĆ JE SRPSKA HEROINA: Sa 11 dece proslaviću prvi Uskrs bez muža! Nije mi teško da brinem o velikoj porodici sama!

Društvo -

Smrt supruga teško mi je pala, ali ipak sam odlučila da sa decom obeležim ovaj praznik, jer je on nada u vaskrsenje onih koji sada nisu sa nama, priča Kraljevčanka.

Maja Kovačević (39) iz Kraljeva proslaviće ove godine prvi Uskrs bez supruga Radiše, koji je preminuo pre dva meseca, a s kojim je u braku provela pune dve decenije. Iz njihove velike ljubavi rodilo se čak jedanaestoro dece!

- Rašina smrt teško mi je pala. Razmišljala sam da li da slavim ovogodišnji Uskrs i uz konsultaciju sa svojim duhovnikom, predstavnikom Srpske pravoslavne crkve, odlučila sam da sa decom ipak proslavim ovaj veliki praznik jer je on nada u vaskrsenje svih onih koji sada nisu s nama, kaže za Kurir Maja Kovačević.

foto: Privatna Arhiva

Maja i 11 Jugovića

Ljubav Radiše, kraljevačkog novinara i osnivač izdavačke kuće i revije „Glas Srbije“, i njegove koleginice Maje Kovačević trajala je pune dve decenije. Maja je Radiši rodila jedanaestoro dece od kojih najstarije danas ima 14 godina, a najmlađe 20 meseci.

- Oduvek sam maštala o velikoj porodici i ta mi je želja sa Radišom u potpunosti ispunjena. Njega sada nema, ali mi smo tu da ga se sećamo i nastavimo da čuvamo tradiciju časopisa dugu 28 godina, koji je moj suprug osnova. Ponosna sam što sam nedavno i sama objavila prvu knjigu za decu o Anastasiji, majci Svetog Save - ponosno kaže Maja.

Ova kraljevačka Majka Hrabrost ističe da nije teško brinuti o velikoj porodici i kaže da svakoj ženi treba da služi na ponos da ima dosta dece i da se ostvari kao majka. Maja je od Srpske kraljevske akademije 2015. godine dobila „Kondir Majke Jugovića“, nagradu koja se dodeljuje majkama koje imaju više od devetoro dece. Ona je u međuvremenu u Kraljevu osnovala Udruženje građana za pomoć porodicama sa petoro i više dece, borbu protiv bele kuge i obnovu kulturno-istorijskih spomenika pod nazivom „Kneginja Persida Karađorđević“. Nju su, za rađanje velikog broja dece, kako napominje, inspirisale poznate majke iz srpske istorije.

Ide sa decom u Žiču

- Majka Svetog Save, Anastasija, imala je tri sina i tri ćerke, majka vojvode Živojina Mišića imala je njih trinaestoro, kao i majka mitropolita Amfilohija Radovića. Moja omiljena heroina je kneginja Persida Karađorđević, majka kralja Petra Prvog, koja je imala desetoro dece. Ona je bila autoritet u porodici i, po mom mišljenju, preteča je današnje savremene žene koja u isto vreme može da bude majka, supruga i poslovno ostvarena žena - dodaje Maja Kovačević.

Ovogodišnji Uskrs Maja Kovačević i njena deca obeležiće najpre posetom manastiru Žiča, gde će se mališani koji su postili pričestiti. Za svečani ručak spremiće 100 jaja, tortu i prase. Vaskrs će provesti u novoj kući, u selu Vrdila kod Kraljeva, u koju su se, posle dugogodišnjeg podstanarskog života u gradskih 44 kvadrata, uz veliku pomoć sestrinstva manastira Žiča, uselili pre godinu i po dana.

foto: Privatna Arhiva

Svečano

DECA POLUPAJU SVA JAJA

- Naš glavni „problem“ je što za svaki Uskrs deca polupaju sva jaja i ljuske su svuda po kući, pa kad neko svrati, nemamo da ga počastimo - priča Maja.

Mali Kovačevići

NAJMLAĐEM IME PO VOŽDU

Milica (14), Miloš (13), Milan (11), Mihajlo (10), Radoš (8), Ratko (7), Ružica (6), Miodrag (5), Nikolina (4), Jovan (2,5) i Đorđe (20 meseci), to su imena malih Kovačevića. Maja u dahu izgovara imena po starini, ali zastaje kada su godišta u pitanju, jer se može desiti da u brzini i pogreši. Nićifor Aničić, predsednik Društva srpskih domaćina koji radi u Južnoj Africi, krstio je petoro njene dece, a najmlađem je dao ime po voždu Karađorđu Petroviću.

Kurir.rs/Jovan Slijepčević/Foto: Privatna Arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track