PATRIJARH SRPSKI IRINEJ ZA VASKRŠNJI BROJ KURIRA: Molim se Bogu za Srbiju bez podela
Foto: Beta Igor Majstorović

Ekskluzivno

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ ZA VASKRŠNJI BROJ KURIRA: Molim se Bogu za Srbiju bez podela

Društvo -

Snažna poruka... Bez jedinstva našega, nama nema opstanka na ovoj vetrometini. Jedina nada, jedino spasenje jeste jedinstvo među nama.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji ima podršku svoje crkve. Narod na Kosovu i Metohiji zna stav crkve, mi smo to nekoliko puta izražavali i mi se toga, te izjave i stava, držimo!

Ovo je ekskluzivno poručio prvi čovek srpske crkve patrijarh Irinej u vaskršnjem intervjuu za Kurir. Irinej je još jednom ponovio da se nikada ne smemo odreći naše svete zemlje, ali i da se nada da neće biti podela među Srbina.

- Bez jedinstva našega, nama nema opstanka na ovoj vetrometini. Jedina nada, jedino spasenje jeste jedinstvo među nama. Ne pripadam nijednoj politici. Želeo bih i molim se Bogu da nema nikakvih podela među nama, nego da nam bude jedina politika, jedini pogled i jedini put dobro našeg naroda.

Da li vidite izlaz i šta vi vidite kao rešenje tog višedecenijskog problema?

- Izlaza mora da bude, ja se nadam da će ga biti, ne nauštrb, već na korist Srbije. Znam naš stav, stav Srpske pravoslavne crkve i Svetog arhijerejskog sabora. Naš stav iznet je više puta, a mi ćemo ga braniti po svaku cenu.

Crkva neće odustati od ranije iznetog stava...

- Crkva stoji pri tom stavu i od toga nikada neće odustati!

Nedavno ste imali sastanak sa državnim vrhom o Kosovu i Metohiji?

- Poželjno je da ih ima i da budu češći. Imali smo isto mišljenje o problemu i isto mišljenje o tome kako da reagujemo.

Da li će crkva pomoći u toj borbi?

- Naše mišljenje o Kosovu i Metohiji je istorijsko mišljenje. Ono je zasnovano na istoriji, kulturi, na tamošnjim vrednostima koje nisu od juče, nego od kada postoji naša istorija. Naše je srce i um na KiM. Tako treba i da ostane!

Višednevna poseta

Bodrio srpski narod na KiM

Poglavar Srpske pravoslavne crkve nedavno je boravio na Kosovu i Metohiji, gde je posetio srpske svetinje, služio svete liturgije, ali obišao i sela u kojima žive Srbi povratnici. Patrijarh je u svojim obraćanjima ohrabrio srpski narod da istraje, ostane i opstane na toj svetoj zemlji. Irinej je istakao da se pogledi moćnih, koji su doprineli stradanju i takvom stanju, polako menjaju i staju na stranu pravde, te da moramo biti složni, strpljivi i da imamo mnogo nade jer vreme polako počinje da radi za nas.

Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Beta/Igor Majstorović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track