KURIR U ČEŠKOJ REPUBLICI: Obeležena godišnjica stradanja Srba u logoru Jindrihovice i 101. godišnjica smrti Gavrila Principa
Foto: Kurir

sećanje na istoriju

KURIR U ČEŠKOJ REPUBLICI: Obeležena godišnjica stradanja Srba u logoru Jindrihovice i 101. godišnjica smrti Gavrila Principa

Društvo -

Ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u nekadašnjem logoru u Jindrihovicama kod spomen-kosturnice iz Prvog svetskog rata u kojoj počiva 7.100 naših sunarodnika, predvodio je Nenad Nerić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

foto: Kurir

Održana je i ceremonija i u nekadašnjem austrougarskom zatvoru u Terezinskoj tvrđavi. Položeni su venci i odata je počast povodom obeležavanja 101. godišnjice smrti Gavrila Principa.

Ceremoniji su, pored predstavnika ministarstva, prisustvovali i predstavnici ambasade Srbije u Češkoj, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

foto: Kurir

Spomen-kosturnica u mestu Jindrihovice je mesto stradanja srpskih zarobljenika za vreme Prvog svetskog rata. U Jindrihovicama se u periodu od 1915. do 1918. godine, nalazio najveći koncentracioni logor na teritoriji tadašnje Austrougarske. Kroz Logor Jindrihovice je prošlo oko 40.000 zarobljenika među kojima je najviše bilo Srba.

O Gavrilu Principu

foto: Profimedia

Gavrilo Princip rođen je u Obljaju, 25. jul 1894 . godine , preminuo je u Terezinu, u Češkoj, 28. aprila 1918 . godine. U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas postoje samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, koji svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti. Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track