PATRIJARH MOSKOVSKI I SVE RUSIJE KIRIL: Divimo se hrabrosti braće Srba na Kosovu i Metohiji
Foto: EPA Yuri Kochetkov

VELIKA ČAST

PATRIJARH MOSKOVSKI I SVE RUSIJE KIRIL: Divimo se hrabrosti braće Srba na Kosovu i Metohiji

Društvo -

Podrška Od samog početka rata na Kosovu i procesa nasilnog otcepljenja te pokrajine od Srbije naša crkva je oštro osuđivala agresiju Severnoatlantske alijanse (NATO), kaže ruski patrijarh

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril poručio je da se Rusi dive hrabrosti Srba, koji, bez obzira na pretnje po život, nisu napustili zemlju predaka.

- Od samog početka rata na Kosovu i procesa nasilnog otcepljenja te pokrajine od Srbije naša crkva je osuđivala NATO agresiju. Mi smo takođe ustajali u odbranu prava srpske crkve, koja vekovima odgovara za očuvanje pravoslavnih svetinja u toj oblasti. Mi se divimo hrabrosti Srba, koji, bez obzira na pretnje po život, nisu napustili zemlju predaka. Znam koliko je ta zemlja, kao kolevka srpskog naroda i državnosti, važna svakome Srbinu - kazao je moskovski patrijarh u razgovoru za Politiku i dodao:

- Mi saosećamo sa sudbinom istorijskog i kulturnog nasleđa srpskog pravoslavlja na KiM, koje se nalazi pod pretnjom uništenja. Posebno nas boli patnja Srba koji žive na toj teritoriji, a mnogi od njih su bili žrtve nasilja. Naravno, ljudi koji se obračunavaju s kosovskim Srbima moraće da odgovaraju pred Bogom za svoje zločine. Ali nadam se i da će na kraju međunarodna zajednica objektivno istražiti te zločine i da će krivci dobiti zasluženu kaznu.

Kurir.rs/Foto: EPA Yuri Kochetkov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track