Najnovije vesti

BOGATIĆ BRUJI O MLADI KOJA JE ZADRŽALA PREZIME, A ŠTA BI TEK REKLI LEGIJI?! On je uzeo ženino prezime, a matičarka sa Zvezdare otkriva zašto to muškarci rade!
Foto: Profimedia

skandal na svadbi

BOGATIĆ BRUJI O MLADI KOJA JE ZADRŽALA PREZIME, A ŠTA BI TEK REKLI LEGIJI?! On je uzeo ženino prezime, a matičarka sa Zvezdare otkriva zašto to muškarci rade!

Društvo

Čitava Srbija brujala je o mladi koja se udala u Bogatićima i tom prilikom zadržala svoje prezime. Deo svatova na samoj svadbi su je osudili, pitajuću je "što se uopšte i udavala", a onda se i čitava Srbija podelila.

Jedni je podržavaju, smatrajući da je to prave žene, dok sa druge strane ima onih koji smatraju da je uvreda za porodicu ako žena ne uzme muževljevo prezime.

Međutim, treba podsetiti i na primere kada su muškarci ti koji uzimaju ženino prezime, od kojih je najpoznatiji svakako Milorad Ulemek Legija.

Nekadašnji komandant rasformirane jedinice Crvenih beretki Legija, osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, rođen je 15. marta 1968. u Beogradu kao Milorad Ulemek od oca Milana, podoficira JNA, i majke Natalije, domaćice, poreklom iz sela Pecka na Kordunu u Hrvatskoj.

Maja Luković, prva žena Milorada Ulemeka Legije, rođena je u Kanadi, gde se preselila posle kraha braka sa Legijom, s kojim ima ćerku. Tamo je čak pomalo i glumila u pozorištu i bila aktivna i u srpskoj zajednici u Kanadi.

Učestvovala je i u organizovanju raznih druženja za naše ljude koji tamo žive, pa je jednom recitovala i stihove za Dan zaljubljenih što su zabeležile i Novine iz Toronta koje izlaze na srpskom jeziku. Međutim, ono što je neobično jeste da je Ulemek po venčanju odmah uzeo Majino prezime Luković, koje je vratio posle razvoda sa njom.

foto: Profimedia

Tek nekoliko muškaraca tokom godine odluči se da, kada sklopi brak sa suprugom, umesto svog, uzme ženino prezime. Razlozi su uglavnom praktični,

a iako je broj onih koji se na to reše mali, smatra se da je to, ipak, napredak.

- Ne dešava se često da muškarci preuzmu ženino prezime, mada je ovih dana već bilo dva slučaja. Običaj je da žena uzme muževljevo prezime, a muškarci menjaju svoje samo iz nekih drugih, praktičnih razloga. Ipak, iako se sve češće događa, nije uobičajeno - kaže Snežana Lakčević, šef odseka Zvezdara, u Sektoru za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izbornih prava grada Beograda.

Muškarci će svoje prezime promeniti tek ukoliko im to predstavlja olakšanje zbog papirologije ili ukoliko, primera radi, zajedno sa svojom ženom poseduje firmu. Praksa pokazuje da će muškarac posegnuti za ženinim prezimenom i ukoliko je njena familija imućnija. Neki muškarci, sa druge strane, na ovaj način pokušavaju da "prevare" zakon, nadajući se da će promenom prezimena izbeći neku zakonsku obavezu. Međutim, to im skoro nikad ne uspeva.

(Kurir.rs/Alo)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...