Najnovije vesti

DANAS JE ZAKLOPITA SUBOTA ILI MRTVAČKI DAN, PRVA PO VASKRSU: Iako je ovo ženski praznik, muškarci na današnji dan ovo nikad ne rade!
Foto: Marina Lopičić

narodna verovanja

DANAS JE ZAKLOPITA SUBOTA ILI MRTVAČKI DAN, PRVA PO VASKRSU: Iako je ovo ženski praznik, muškarci na današnji dan ovo nikad ne rade!

Društvo

BEOGRAD - Pravoslavni vernici danas obeležavaju Zaklopitu subotu, prvu subotu po Vaskrsu.

 

U Levču i Temniću ova subota naziva se zaklopitom, a pre svih svetkovale su je žene, dok su muškarci to označavali na neobičan način, naime - na današnji dan se niko nije brijao i šišao.

 

Subota je inače, po narodnom određenju, udovički ili mrtvački dan i posvećena je prevashodno pomenu mrtvih, a Zaklopita subota, kao dan posvećen pokojnicima, ima naglašen mrtvački karakter, što se vidi i po nešišanju i nebrijanju muškaraca.

 

 

Treba imati u vidu da su, izuzev subote, nazivi svih dana u nedelji slovenskog porekla. Reč subota je pozajmljena iz jevrejskog jezika, gde glasi "šabat" (ili sabat), a znači: pokoj, mir, odmor, a u jevrejski jezik je ušla iz asirskog jezika.

 

Na osnovu ove posuđenice je izgrađeno mišljenje da je, verovatno, stara slovenska nedelja bila šestodnevna.

 


Međutim, s druge strane, postoje vrlo jasni dokazi da su Sloveni imali sedmodnevnu nedelju, pogotovu ako se imaju u vidu njihova astronomska znanja i upravljanje prema Mesečevim menama.

 

Stoga je prihvatljivije gledište da je naziv za subotnji dan izbegavan, jer je (kao npr. bezimena nedelja) pripadao božanstvu smrti ili podzemnog sveta.

 

(Kurir.rs/Wikipedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...