NOVI STRUKOVNI SINDIKAT: Geosindikat neće sindikalnu farsu, već da RGZ bude najbolja institucija u Srbiji
Foto: Nemanja Nikolić

SAOPŠTENJE

NOVI STRUKOVNI SINDIKAT: Geosindikat neće sindikalnu farsu, već da RGZ bude najbolja institucija u Srbiji

Društvo -

Nedavno je u Republičkom geodetskom zavodu osnovan novi strukovni Geosindikat koji već ima 150 članova i čiji se broj svakodnevno uvećava.

Geosindikat želi da aktivnim učešćem u reformi RGZ-a, zaposlenima i korisnicima usluga (građanima, privredi i drugim organima), obezbedi instituciju spremnu za tehničke i tehnološke izazove i napredak u 21. veku, u skladu sa najnovijim svetskim standardima i dostignućima. Cilj je da reforma koja se sprovodi u RGZ-u uz podršku Svetske banke, našu instituciju svrsta u deset najboljih zemalja na svetu u zemljišnoj administraciji. Unapređenje zemljišne administracije zaposlenima a i građanima Srbije omogućava veću pouzdanost, transparentnost, efikasnost i pristupačnost geoprostornim podacima a samim tim utičemo i na povećanje BDP-a.

Ovim saopštenjem Geosindikat želi da upozna građane Srbije koju poruku je poslao svim zaposlenima u Republičkom geodetskom zavodu. Štrajk u Republikom geodetskom zavodu bio je samo farsa za zaposlene i da se zasluge predstavnika gradskih sidnikata Nezavisnost i SSSS za ustupke u pregovorima sa nadležnima predstave javnosti kao njihova velika pobeda. Poraz je prava reč za sindikalne aktivnosti koje su nanele štetu struci i građanima.

Naše kolege iz štrajkačkog odbora veoma vešto su radile prljavu kampanju, ne libeći se da besomučno lažu i ucenjuju one koji su ih prozreli i koji ne prihvataju tu farsu, kritikujući rukovodstvo, naročito direktora, pokušavajući da minimiziraju rezultate naše institucije. Za realizaciju svojih radnih zadataka imali su i podršku pojedinaca iz struktura vlasti i moćnih interesnih grupa, kao i političkih struktura opozicije.

Mogli smo da vidimo ko je ko i šta ko radi, ko je za promenu stanja a ko za status kvo, ko je za transformaciju RGZ- a naročito iz kojih razloga. Ko je za velike plate po učinku a ko za baškarenja u hladovini sa visokim zvanjima a malim znanjima, ko je za zapošljavanje a ko protiv i još mnogo toga. Upravo smo zbog ovakvog stanja u našoj instituciji, pokrenuli strukovni Sindikat Geosindikat da bi napravili otklon od politikanstva, raznih lažnih marketinga koji su pod krivičnom i disciplinskom odgovornošću, pa se skrivaju iza sindikalnih imuniteta.

Sprečeni smo da radimo ono što znamo najbolje – da građanima na celoj terotiriji Srbije omogućimo da ostvare svoja prava kada je reč o nepokretnostima, upisu ili promeni vlasništva, prometu kao i obavljanju neke druge pravne radnje. Sada kada je unapređen katastarski sistem, zahvaljujući čemu se posao završava brže, lakše i jednostavnije, u stvari se raznim sindikalnim manipulacijama unazađuje rad stručnjaka u službama katastra. I dok za većinu zaposlenih, građanin je bio i ostao na prvom mestu, Štrajkački odbor motivisan ličnim interesima, nečasno se obraćao tim istim zaposlenima koje nisu uspeli da obmanu.

Ovim putem hoćemo da i naši korisnici uvide pravu istinu i da oni ne budu izigrani i prevareni od onih koji ne nude nikakva rešenja, ne žele da izlaze iz svojih kolotečina, time zaposlenima nude jedino stagniranje i u profesionalnom i u ličnom razvoju, a korisnicima usluga uskraćuju njihova prava. Rezultat njihovog štrajka je nanošenje štete privrednom razvoju RS kao i svim građanima. Ne želimo da RGZ bude institucija koja građanima zatvara vrata.

Želimo jasno da kažemo šta hoćemo i koliko vredimo! Želimo da budemo najbolja institucija sa visokim i zasluženim platama! Ne želimo više svake godine da čekamo da li će se ili ne sindikalni lideri jedno tajno a drugo javno dogovoriti sa Ministarstvom finansija, da strepimo kolika će nam biti plata, pa da nam onda protivzakonito dodeljuju neke dodatke. Sve to više NEĆEMO da prihvatamo, kao milostinju i nečiju zaslugu, već kao rezultat našeg rada i znanja. Nastojaćemo da svako od nas sa ponosom može da kaže da je zaposlen u Republičkom geodetskom zavodu, jednoj od najvažnijih institucija u zemlji.

Strukovni Geosindikat RGZ i njegovi članovi se neće ponašati kao drugi, kritičari koji stoje po strani i pričaju o problemima, ne nudeći nijedno rešenje. Konstruktivnim razgovorima, pregovaranjem u interesu RGZ a, aktivnim učešćem u Strategiji razvoja RGZ-a, želimo da ojačamo instituciju i sa ponosom budemo deo tima koji sprovodi reforme koje su od najvišeg značaja za privredu naše zemlje.

Ne želimo da budemo pasivni, podložni starim navikama i različitim intresima. Jedinstven interes svih nas je da održimo i poboljšamo dobar rejting RGZ, a i time poboljšamo poslovno okruženje.

Mislimo da smo uprkos mnogobrojnim izazovima izabrali dobar put. Oni koji žele iskreno da budu deo ovih ideja i učestvuju u budućem razvoju RGZ-a sa pravim predlozima i namerama su nam dobrodošli članovi, koji će u ovom strukovnom Sindikatu imati stvarni i nesebični oslonac u profesionalnom ali i socijalnom pogledu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track