Najnovije vesti

ARKTIČKI TALAS VRAĆA ZIMU U SRBIJU! Dolazi nam divlje vreme, mraz, negde sneg, a onda se skala penje za 20 stepeni!
Foto: AP/Ilustracija

ludilo od vremena

ARKTIČKI TALAS VRAĆA ZIMU U SRBIJU! Dolazi nam divlje vreme, mraz, negde sneg, a onda se skala penje za 20 stepeni!

Društvo

U Srbiji se danas očekuje umereno i potpuno oblačno, ali i dosta hladnije vreme. Padaće kiša, dok su u pojedinim delovima zemlje mogući i kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, a na planinama iznad 1.500 metara i sneg.

Prognoza za ovu nedelju prilično je deprimirajuća - temperature će u pojedinim gradovima zemlje pasti na čak 2 stepena, a na planinama čak i ispod nule.

- Srbija je pod uticajem ciklona i polja niskog vazdušnog pritiska tako da će vreme biti sparno, kišno i sa pljuskovima. Hladni front će popodne stići do juga i istoka zemlje, zbog čega se očekuje oblačno i veoma hladno vreme. Na jugoistoku i istoku zemlje očekuje se kiša sa grmljavinom, dok će na višim planinskim predelima padati sneg. Duvaće umeren severozapadni vetar, a maksimalna dnevna temperatura na severozapadu biće 8, a na istoku i jugoistoku 17 stepeni. U Beogradu će biti umereno oblačno, hladno i vetrovito, i povremeno sa kišom - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Hladan talas arktičnog vazduha zahvatio je veći deo Evrope, tako da sneg možemo videti u Nemačkoj, Poljskoj, Austriji i drugim državama. Mi se nalazimo na samoj granici, što je razlog što će naredne nedelje biti kišovito vreme sa grmljavinom i pljuskovima.

- U utorak će ciklon nastaviti put na istok tako da će sa severozapada uslediti razvedravanje u Beogradu, dok će u ostatku Srbije biti povremene kiše i snega na planinama, a tokom dana će i u tim predelima uslediti razvedravanje. Duvaće jak severozapadni vetar, a maksimalna temperatura će biti 10 stepeni na jugu, i do 18 na severu zemlje, što je ispod proseka za ovo doba godine - kaže meteorolog.

U Novom Sadu će sutra maksimalna dnevna temperatura biće 17 stepeni, a jutarnja 5. Vreme će biti umereno oblačno, a već od četvrka i petka očekuje se porast jutarnje temperature koja će ići do 10 podeljka.

Maksimalna dnevna temperatura u Nišu biće 13 stepeni, a jutarnja 3, što utorak čini izuzetno hladan dan za ovo doba godine. Ali kao i na severu zemlje, pred kraj nedelje očekuje se porast temperature.

U Kragujevcu će drugog dana u nedelji maksimalna dnevna temperatura biti 14 stepeni, a jutarnja 3 stepena, a vreme će biti umereno oblačno i duvače umereni vetar. Pred kraj sedmice očekuje se porast temperature.

U sredu toplije, u četvrtak naoblačenje

U sredu ujutru biće vedro, ali veoma hladno, ponegde tek 2 stepena Celzijusovih, tako da će doći do pojave mraza. Temperature na planinama tog dana biće ispod nule.

Zanimljivo je da će tog dana razlika između jutarnje i maksimalne dnevne biti drastična, i do gotovo 20 stapeni.

- U sredu tokom dana biće sunčano i toplije sa temperaturom od 16 do 22 stepeni, a vetar će biti slab. Već u četvrtak nam stižu oblaci, tako da će jutro biti toplije i tokom dana će uslediti jače naoblačenje sa zapada, što znači da će uveče biti kiše i pljuskova sa grmljavinom - kaže Đurić i dodaje da će do kraja sedmice vreme nastaviti da bude promenljivo što znači da će biti uslova za kišu sa grmljavinom i pljuskovima.

MAJ PUN KIŠE

U majskim zahlađenjima sa ovakvim temperaturama uobičajena je pojava snega, kaže meteorolog Nedeljko Todorović i dodaje da se to odnosi na planinske predele, kao što su u nižim predelima uobičajene obilne kiše, a po razvedravanju čak i da bude mraza.

"Maj mesec je izuzetno promenljiv i poznat je u ovom delu sveta, u Evropi i kod nas na Balkanu, kao jedan od najkišovitijih meseci zajedno sa junom, a sa kišom dolazi i svežina, koja se ne javlja svake godine u intenzitetu kao što je ove, ali ovo su uobičajene vremenske prilike, ne za svaku godinu, gledajući duži niz decenija", kaže Todorović.

U drugoj polovini maja, kao i u junu biće toplije vreme, temperature i oko 30 stepeni, nekim danima i iznad, kaže meterolog i dodaje da ipak i dalje ostaje da u dobrom broju dana, bar trećini, bude popodnevnih lokalnih pljuskova i grmljavina, kao i nepogoda sa kratkotrajnim olujnim vetrom, velikom količinom padavina i pojavom grada.

Kurir.rs/Blic/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...