JEDNA OD NAJVEĆIH SRPSKIH SLAVA: Kurir proslavio Đurđevdan
Foto: Vlada Sporčić

Tradicija

JEDNA OD NAJVEĆIH SRPSKIH SLAVA: Kurir proslavio Đurđevdan

Društvo -

Đurđevdan je jedna od najvećih srpskih slava, proslavlja se u spomen Svetog Đorđa i važi za slavu za koju je vezan najveći broj običaja. Ovo je i krsna slava lista Kurir i juče je obeležena u prostorijama "Adrija medija grupe".

Tim povodom je u redakciji organizovano tradicionalno lomljenje slavskog kolača i čitanje molitve. Molitvu je obavio jerej Miodrag Ristić iz Crkve Svetog Marka u Beogradu, čijoj parohiji naša kompanija i pripada.

foto: Vlada Sporčić

Jerej je slavu čestitao vlasnicima Kurira, zaposlenima i njihovim porodicama i svim čitaocima.

foto: Vlada Sporčić

Na poklon je doneo monografiju Crkve Svetog Marka sa potpisom patrijarha. Poželeo je svima dobro zdravlje i dugovečnost.

foto: Vladimir Šporčić

- Blagosiljam medijsku kuću "Adrija medija grupu" i sve čitaoce Kurira - rekao je jerej Ristić dok je obilazio redakciju.

foto: Vlada Sporčić

Dan kada tražimo od Svetog velikomučenika Đorđa da moli Boga za nas prožet je brojnim običajima koji nisu hrišćanski, ali jesu deo naše tradicije.

1 / 12 Foto: Vladimir Šporčić

U narodu se smatra za granicu između zime i leta. Za praznik se vezuju mnogi običaji i važi sa slavu sa najviše običaja. Na ovaj dan se praktikuje umivanje vodom sa posebnim biljem, kupanje u reci, a većina se odnosi na zdravlje, udaju i ženidbu te plodnost stoke. Uoči Đurđevdana pletu se i venčići od đurđevskog cveća, đurđevka i mlečike i njima se kite kapije i ulazna vrata.

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Vlada Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track