Najnovije vesti

ČUVAJU SRPSTVO NA KOSOVU I METOHIJI: Srbi u Prizrenu svečano proslavili Đurđevdan! (FOTO)
Foto: Privatana Arhiva

Krsna slava vladike raško-prizrenskog Teodosija

ČUVAJU SRPSTVO NA KOSOVU I METOHIJI: Srbi u Prizrenu svečano proslavili Đurđevdan! (FOTO)

Društvo

Vernici iz Prizrena, gosti, igumani, igumanije, sveštenici Eparhije raško-prizrenske okupili su se na liturgiji u prizrenskom Sabornom hramu

U Prizrenu je danas svečano proslavljena hramovna slava saborne crkve Svetog Velikomučenika Georgija koja je ujedno i krsna slava episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

foto: Privatana Arhiva

Upravo je on služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenoslužitelja Eparhije raško-prizrenske, a svojim glasovima sasluživali su i učenici Prizrenske bogoslovije.

foto: Privatana Arhiva

Vernici iz Prizrena, gosti, igumani, igumanije, sveštenici Eparhije raško-prizrenske okupili su se na liturgiji u prizrenskom Sabornom hramu.

foto: Privatana Arhiva

Posle svete liturgije na kojoj se pričestio veći broj vernika, naročito dece, vladika Teodosije je sa sveštenstvom i narodom krenuo u prazničnu litiju oko hrama.

Po završetku litije Iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić blagoslovio je i prelomio slavski kolač u čast Svetog velikomučenika Gergija.

foto: Privatana Arhiva

"Vidimo kako danas ovaj hram sija u svoj svojoj lepoti. A ima ih koji pamte, nije to tako davno bilo, kada je čitav krov pao, ruševine su bile, ostali su samo zidovi, pocrneli i nagaravljeni. Mnogi su se pitali hoće li život ikada ovde ponovo bujati.

Evo, iz godine u godinu, sve je svečanije, sve je radosnije. Sve nas je više, sveštenstva, monaštva, bogoslovaca sa svojim profesorima. Svi vi koji ste došli sa raznih strana, proslavljamo praznik koji je istovremeno i slava našega episkopa, pa je još veći i radosniji. Kao i ovaj hram, kao Sveti velikomučenik Georgije, i naš vladika ovde godinama svedoči veru u raspetog i vaskrslog Gospoda Isusa Hrista", rekao je iguman Sava.

foto: Privatana Arhiva

Vladika Teodosije je zahvalio svima koji su došli do Prizrena, a doneo je i mošti Svetog Đorđa koje su vernici celivali.

"Gospod nam je podario današnji dan da se saberemo ovde u ovom hramu, da proslavimo na prvom mestu njega, a onda da proslavimo Svetog velikomučenika Georgija koji je stradanjem svojim i životom proslavio Gospoda svoga. Svi znamo kako je ovaj hram stradao, ali smo i svedoci njegove obnove i vaskrsenja. Sa ovim hramom i mi se obnavljamo i vaskrsavamo.

Ono što je veliki blagoslov, koji mi hrišćani ovoga grada imamo, je da su sačuvane mošti Svetog velikomučenika Georgija koje smo nosili u ophod, u litiju oko ovog svetoga hrama. Svake godine, na ovaj dan njegove mošti su ovde", rekao je episkop Teodosije.

foto: Privatana Arhiva

U prostorijama Eparhije, Vladika Teodosije priredio je svečani slavski ručak uz koji su prizrenski bogoslovci svirali i pevali stare srpske pesme sa Kosova i Metohije, a pored vladikinih prijatelja, slavskom ručku su prisustvovali i Srbi koji su i dalje ostali u Prizrenu na svom ognjištu, kao i učenici i profesori obnovljene Prizrenske Bogoslovije.

foto: Privatana Arhiva

Tokom martovskog pogroma 2004. godine, Saborni hram Svetog Đorđa u Prizrenu je teško postradao.

Crkva je prvo zapaljena, a potom i minirana ali je uprkos mnogih poteškoća, hram postepeno obnavljan. Upravo je u njemu krajem 2010. godine, vladika Teodosije uveden u tron Episkopa raško-prizrenskog.

foto: Privatana Arhiva

Vladiku Teodosija ustoličio je Patrijarh Irinej, a ovim svečani činom naglašen je istorijski značaj Sabornog hrama Svetog Đorđa u Prizrenu i potvrđena je njegovoa funkcija katedralnog eparhijskog hrama.

foto: Privatana Arhiva

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...