STRUČNJAK UPOZORAVA SVE KOJI KUPUJU STAN: Prevare vrebaju svuda, morate uraditi JEDNU STVAR!
Foto: Promo

STRUČNJAK UPOZORAVA SVE KOJI KUPUJU STAN: Prevare vrebaju svuda, morate uraditi JEDNU STVAR!

Društvo -

Kupovina stana je jedna od najvažnijih odluka koju ćete doneti u životu i zato je veoma važno da se osećate sigurno tokom celog procesa. Tržište nekretnina nije pošteđeno od prevara, pa se dešava da kupci budu prevareni i da kupe stanove u koje posle ne mogu da se usele. Takođe, dešava se da i kupac i vlasnik žele da uspešno završe proces kupoprodaje, a da ne znaju da im nedostaje nešto od neophodne dokumentacije. Do prevara, prilikom kupovine stana, najčešće dolazi s namerom, ali i iz neznanja. Zato je važno da ne kupujete stanove bez stručne pomoći!

Agencija za nekretnine City Expert oslanja se na tehnologije, čime su unapredili sam proces da on bude bezbedan i efikasan. Jedan od osnivača i generalni direktor Igor Jović naglašava da automatizacija procesa ne znači ne prisustvo ljudskog faktora u smislu stručnjaka sa iskustvom nego, optimizacija samog procesa koji omogućava i vlasnicima i kupcima da bezbedno završe kupoprodajni proces. City Expert je kroz razvoj svog poslovanja uticao na smanjenje troškova i time stvorio prostor da vlasnici nekretnina plaćaju najnižu proviziju na tržištu nekretnina, dok je kupci ne plaćaju uopšte, a obe strane mogu da računaju na kompletnu podršku prilikom kupoprodaje nekretnine. Takođe, automatizacija je doprinela i da se umanji mogućnost grešaka koje se u većini slučajeva javljaju zbog uticaja ljudskog faktora.

foto: Promo

Zaobilaženje agencije za nekretnine

Do prevara dolazi na razne načine, ali one se najčešće dešavaju kada kupci pokušavaju da zaobiđu agenciju za nekretnine. Kada pronađu oglas na nekom od portala, kupci u dogovoru sa vlasnikom ili na nagovor vlasnika, razmene kontakte i ostvare saradnju bez agencije. Evo kako odmah možete da znate da iza toga stoji prevara.

Svaki vlasnik nekretnine koji sarađuje sa agencijom mora da potpiše ugovor o posredovanju u kojem je naglašeno da će za usluge agencije morati da plati posredničku proviziju u iznosu od 2-3% od ukupne vrednosti nekretnine. Ako vlasnik nekretnine od kupca traži da posao obave bez agencije onda postoji mogućnost da on pored toga što hoće da prevari agenciju ima nameru da prevari i kupca.

Naime, u cenu posredničke provizije je uračunata i pomoć u vezi sa pravnim poslovima. Kako agencije za nekretnine sarađuju sa advokatskim kancelarijama ili imaju posebnu advokatsku kancelariju u okviru svog poslovanja, one kupcima i prodavcima pružaju kompletne usluge.

Kupcima je potrebna pomoć u vezi sa stambenim kreditima, u vezi sa prijavom za plaćanje poreza, zatim poreza na prenos apsolutnih prava, povraćaj PDV-a prilikom kupovine novogradnje i u vezi sa sastavljanjem predugovora i ugovora.

Kako je prodaja stana veoma kompleksan proces, vlasnici moraju da prikupe svu dokumentaciju i da obezbede pisane izjave od strane drugih naslednika, supružnika i ostalih koji imaju prava da raspolažu tom nepokretnošću.

Dakle, bez stručnjaka koji će vas voditi kroz ovaj proces teško da možete sami da obezbedite sve što vam je portebno.

foto: Promo

Kako sve dolazi do prevare

Čest je slučaj da osoba koja prodaje nekretninu nije pravi vlasnik nekretnine. Tada prodavac prodaje nekretninu za koju nema ovlašćenja da je proda. Može se desiti da prodaje nekretninu umesto nekog rođaka, prijatelja, poznanika, a može se desiti da je u pitanju kompletno lažna dokumentacija. Prodavac jedino može da bude vlasnik nekretnine koji je upisan u katastar nepokretnosti kao vlasnik te nepokretnosti.

Drugi slučaj se odnosi na duplu prodaju stanova. Ovo se dešava u slučaju da kupci kupuju stan u gotovini. Tada isti prodavac može stan prodati i vama i nekome drugom. Ako kupujete stan direktno od vlasnika, rizikujete da potrošite celokupnu ušteđevinu i da ostanete bez krova nad glavom.

Agencija za nekretnine vas u ovom slučaju štiti tako što proverava svu dokumentaciju u vezi sa nekretninom. Generalni direktor City Expert agencije za nekretnine, Igor Jović, apeluje na kupce da ne prave kompromise prilikom kupovine nekretnine: "Svaka kupoprodaja u koju je City Expert bio uključen je protekla bezbedno i za kupca i za vlasnika. Radimo detaljnu proveru svake nekretnine, pre nego što se ona nađe u našoj ponudi. Kupovina nekretnine je jako bitna stvar i tu se ne sme praviti kompromis!".

foto: Promo

Kako izgleda bezbedna kupovina stana?

Najbolji način da kupite stan jeste da izaberete pouzdanu agenciju za nekretnine koja može da vam pomogne u vezi sa dokumentacijom. Agenti za nekretnine i pravni tim agencije proveravaju podatke iz katastra nepokretnosti i savetuju kupce i vlasnike kako da nabave dokumentaciju koja im nedostaje, ako im nedostaje. Postoje slučajevi u kojima je nepokretnost upisana na više vlasnika, pa je potrebna saglasnost svih kako bi se takva nepokretnost prodala. Takođe, ponekad je slučaj da celokupna kvadratura stana nije upisana u katastar, pa je potrebno korigovati te podatke.

Agenti sa iskustvom znaju kako da na što efikasniji način reše ove slučajeve. Uredna dokumentacija je nešto na čemu morate da insistirate, zato što je najvažnije da se osećate sigurno u vezi celog procesa i da znate da taj novac ulažete u svoju budućnost, a ne u rizik. Najvažnija dokumentacija je vlasnički list ili list nepokretnosti, pa zatim osnov sticanja nepokretnosti (kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu ili neki drugi dokument). Bez tih dokumenata ne pristajte na kupovinu, a svaka dobra agencija će vam prvo obezbediti baš tu dokumentaciju.

Takođe, čak i kada kupujete stan od pravog vlasnika koji je upisan u katastar nepokretnosti i kada vlasnik ima svu potrebnu dokumentaciju, može se desiti da nepokretnost ima teret na sebi. Tereti su zabeležbe upisane u list nepokretnosti. One se mogu odnositi na to da je upisana hipoteka nad tim stanom, ali i na mnoge druge zabeležbe koje mogu uticati na to da li ćete kao novi vlasnik moći da upišete nepokretnost u katastar na svoje ime.

Dešavalo se da kupci u dogovoru sa vlasnikom zaobiđu agencije kao posrednike u prodaji nepokretnosti. Na žalost, tada agencije ne mogu da pomognu ni kupcima ni vlasnicima da kroz ceo ovaj proces prođu bezbedno. Cena koju plaćate za posredničku proviziju je mala u odnosu na cenu koju možete platiti da kupite stan bez mogućnosti da se u njega uselite ili da ga kasnije prodate.

Da biste se zaštitili od prevare, konsultujte se sa stručnjacima, angažujte pouzdanu agenciju za nekretnine i uživajte u kupovini svog novog doma.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track