ZASEDA SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE: Poplavni talas preti Srbiji 13. maja
Foto: Profimedia

Preventiva

ZASEDA SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE: Poplavni talas preti Srbiji 13. maja

Društvo -

Nedaleko od Zrenjanina izlio se Tamiš i potopio deo puta, mada još uvek nema zvaničnog upozorenja o poplavama, ali opasnost postoji zbog obilnih padavina kojih će biti tokom celog maja. Najkritičnije će biti 13. maja, postoji mogućnost da se izliju Kolubara, Zapadna i Južna Morava.

Stručnjaci ne očekuju da se ponovi scenario iz maja 2014. godine, ali upozoravaju da je moguća opasnost na malim i srednjim vodotocima i zbog toga već deluju preventivno. Sektor za vanredne situacije je juče zasedao, svi subjekti odbrane od poplava su obavešteni da bi mogle na vreme da se spreče velike posledice.

Nakon zasedanja štaba, ministar Nebojša Stefanović istakao je da je neophodno obići i proveriti stanje na svim nasipima i obezbediti 24-časovni monitoring na svim potencijalnim kriznim tačkama kako bi se u slučaju potrebe pravovremeno reagovalo.

- Operativno je devet specijalizovanih jedinica civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom sa oko 150 pripadnika, 90 čamaca, 300 obučenih spasilaca - rekao je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

Najviše pažnje treba obratiti na male i srednje reke u periodu od 13. do 15. maja. - Potrebno je posebno obratiti pažnju na Kolubaru sa priotokama, gornji tok Zapadne i Južne Morave, Jasenicu, Timok i Jadar. U tom periodu će biti dostignuti i prevaziđeni upozoravajući nivoi - kaže za Kurir Jelena Jerinić, šef Odseka za hidrološke prognoze RHMZ.

- Veće reke, Dunav, Tisa i Sava, u domenu su srednjeniskih vodostaja i za njih nema trenutno opasnosti od izlivanja. Naše službe, koje rade danonoćno, prate situaciju i blagovremeno će izdati nova upozorenja - kaže za Kurir prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

Zbog izlivanja reke Tamiš od juče je potpuno obustavljen saobraćaj na putu Botoš-Tomaševac, kod brane u Tomaševcu, a ova obustava će trajati do daljeg. - Tamiš je dosta visok i dalje, sada se usporeno spušta zato što su u Rumuniji non-stop padaju kiše. On je i dalje iznad redovne odbrane. Za 13. maj najavljuje se velika količina padavina, i to će biti najkritičniji period. Od toga koliko će kiše pasti tada, zavisi koliko će Tamiš da poraste. Nivo vode će se sigurno dizati, ali sa sigurnošću još uvek ne možemo da kažemo da li će prevazići vanrednu odbranu. Za sada voda iz Sebeša, koji se u Rumuniji uliva u Tamiš, više ide ka Neri i Brzaču nego prema Tamišu. Međutim, to ništa ne znači za dalje, pošto je dovoljno da se malo pomeri ciklon, pa može da se desi da uhvati i Tamiš - dodaje Jerinićeva.

Vremenska prognoza Kišni maj Danas će biti pretežno vedro i hladno jutro i postoji mogućnost pojave prizemnog mraza. Tokom dana sunčano. Temperatura će biti od 15 do 20, a vetar će oslabiti. Sutra će biti kiše, pljuskova i grmljavine, tokom dana temperatura će biti od 12 do 18 stepeni. U petak će biti pretežno sunčano sa kišom, a temperatura će dostići 20 stepeni. U subotu će temperatura dostići 25 stepeni, biće pljuskova sa grmljavinom. U nedelju stiže naoblačenje koje će doneti kišu. - Tokom narednog ponedeljka i utorka očekuje se obilnija količina padavina u svim delovima zemlje. Nakon toga i dalje promenljivo vreme, česte kiše. Maj je inače mesec sa najvećom količinom padavina, ali ove godine ima više oblačnih dana nego pre - kaže za Kurir Đorđe Đurić, meteorolog "Veder tu ambrele".

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track