Radno Episkopi će razgovarati o završetku izgradnje Hrama Svetog Save, Kosovu i Metohiji, ali i mogućim kadrovskim promenama, otkriva Kurirov izvor

Vladika bački Irinej Bulović će na ovogodišnjem zasedanju Sabora SPC ponovo pokrenuti pitanje povratka vladike Filareta, ekskluzivno saznaje Kurir od izvora iz SPC!

filaret-micevic-vladika-filaret-smena-episkop-milesevski.jpg
Nemanja Pančić 
foto: Nemanja Pančić

Zasedanje Sabora počinje danas u manastiru Žiča bogosluženjem, liturgijom i prizivom Svetog duha, a potom će se 11. maja nastaviti u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Vladike će razgovarati o Mileševskoj eparhiji zbog problema koji penzionisani vladika Filaret pravi aktuelnom episkopu Atanasiju.
- Vladika Irinej Bulović želi da vrati umirovljenog Filareta, što mu je i obećao, čime se hvalio i sam Filaret. To je nemoguća misija, jer većina episkopa to neće podržati, mada je jasno da penzionisani Filaret ima podršku vladike bačkog. Episkop Atanasije ne drži nijednu stranu, a pritom veoma dobro obavlja posao koji mu je poveren - priča izvor Kurira iz SPC i dodaje da ovo nije prvi put da vladika bački pokreće pitanje povratka Filareta, kao i da se ne zna šta su pravi razlozi za ovakvu inicijativu.

foto-filip-plavcicatanasije-rakita.jpg
Filip Plavčić 
foto: Filip Plavčić

Prošle godine u julu umirovljeni vladika Filaret izneo je optužbe da je vladika Atanasije Rakita nasrnuo na njega, pozivao se tim povodom i na svedoke, ali njih zapravo nema. Episkop mileševski rekao je da nisu pale ni uvrede, ni teške reči, te da Filaret ima sve što mu je neophodno u manastiru Dubnica, gde boravi. Filaret je sa čela Mileševske episkopije smenjen 2015. godine, i uprkos brojnim navodima o zloupotrebama, on nije napustio eparhiju.

foto-filip-plavcicmileseva-2.jpg
Filip Plavčić 
foto: Filip Plavčić

Sukob Carigrada i Moskve izazvao je i nesuglasice između vladike bačkog i zapadnoameričkog Maksima, o čemu će takođe biti reči. Izvor iz SPC naglašava da će tema Sabora biti Kosovo i Metohija, te da će Crkva ponoviti i zacementirati svoj stav:
- Stav Sabora će biti decidiran, Crkva ne da blagoslov, niti će u bilo kojoj varijanti da podrži razgraničenje, podele i nezavisnost Kosova. Biće razgovora i oko novog Ustava SPC. Komisija je radila na njemu pre Sabora intenzivno, ali još uvek nije poznato šta je izmenjeno.

spc-copy.jpg
Spc 
foto: SPC

Prema rečima našeg izvora, u prvim danima zasedanja vladike će se fokusirati i na izgradnju Hrama Svetog Save, a biće reči i o mogućim kadrovskim promenama.
- Razmatraće se i Zapadnoevropska eparhija, na čijem je čelu vladika Luka Kovačević. S obzirom na to da je bolestan, vrlo je moguće da će na čelo te eparhije biti postavljen neko nov. Vladika šabački Lavrentije je star i on je nekoliko puta tražio da ga penzionišu, ali je Sabor to odbijao. Moguće je da će mu biti dodeljen vikar - otkriva Kurirov izvor.

Ističe mandat
Biraju se dva nova člana Sinoda

Kurirov izvor iz SPC kaže da će se razmatrati stanje i u crkvenoj prosveti, ali i da će biti izabrana i dva nova člana Sinoda:
- Dvojici episkopa koji su aktuelni članovi Sinoda ističe mandat. Novi članovi Sinoda se biraju na dve godine, a na ovom Saboru biće izabrana dva nova. Ne zna se ko će to biti, niti to može da se pretpostavi.

Papa Franja
Irinej mi je pomogao, on je veliki patrijarh

foto: EPA

Papa Franja je, povodom inicijative da se Alojzije Stepinac proglasi svecem, izjavio da ne zna čemu bi služilo proglašenje za sveca ako istina tu nije jasna.

foto: Dragana Udovičić

- Stepinac je bio duševan čovek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Ali u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne tačke, istorijske tačke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savete i video da treba da zatražim pomoć (srpskog partijarha) Irineja. On je veliki patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničku istorijsku komisiju i sarađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo - rekao je papa Franja novinaru HRT.
Ova izjava uzburkala je hrvatsku javnost, a među brojnim reakcijama dominira stav da "Irinej nije onakav kakvim se prikazuje".


Kurir.rs/ Mina Branković


Foto: Zorana Jevtic, Nemanja Pančić, Filip Plavčić, SPC, EPA, Dragana Udovičić