SVE SPREMNO ZA DAN POBEDE I VOJNO-POLICIJSKI SPEKTAKL: Ubice tenkova na paradi u Nišu
Foto: Printscreen Youtube RT

Proba

SVE SPREMNO ZA DAN POBEDE I VOJNO-POLICIJSKI SPEKTAKL: Ubice tenkova na paradi u Nišu

Društvo -

Grandiozno Više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila, kao i oko 40 vazduhoplova moći će da vide građani Niša na paradi u čast odbrane slobode

U Nišu je juče održana generalna proba vojno-policijske parade "Odbrana slobode", koja će biti organizovana u petak, 10. maja, povodom Dana pobede.

Više od 4.000 pripadnika vojske i policije i oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema prodefilovalo je Bulevarom Nikole Tesle, a nadletelo ih je oko 40 vazduhoplova. Iste scene biće ponovljene i sutra, kad će se srpskim borbenim jedinicama pridružiti dva ruska helikoptera Mi-35M i ruski tenk T-72 MS, koji su stigli u Srbiju. Portal Sputnjik navodi da se ruski helikopteri, poznati kao "leteće oklopnjače" i "ubice tenkova", nalaze na aerodromu u Batajnici.

Komandant prikaza sposobnosti srpske vojske i policije, brigadni general Vladeta Baltić rekao je da se pripreme odvijaju po planu i da je zadovoljan onim što je dosad postignuto.

- Pripreme su počele u subotu i do petka nam je ostalo da uvežbamo neke detalje kako bi sve bilo pod konac. Građani će biti u mogućnosti da vide pešadijski ešelon, motorizovani i vazduhoplovni, a prethodiće im vazdušni desant. Na prikazu će još biti i druge jedinice Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, a građani će sigurno uživati u egzerciru koji će prikazati Garda Srbije - rekao je Baltić.

Generalnoj probi vojno-policijske parade prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da će na svečanom defileu u Nišu prisutni imati priliku da vide u više različitih ešelona 1.500 vojnika koji su opremljeni po najvišim svetskim standardima, ali i mnogo toga novog.

- To ćemo da širimo na 3.000 vojnika, formiraćemo novu jedinicu, jednu u Priboju, a jednu u okolini Loznice. To su brdsko-planinske i specijalne jedinice, što je dobro i za ta mesta. Posebno će obradovati ljude ono što će videti u vazduhu, a videće mnogo toga novog i dobrog. Srbija će pokazati koliko je dosad napredovala, dok ćemo u decembru ili naredne godine moći da pokažemo punu snagu srpskog oružja i oruđa - rekao je Vučić.

BROJKE 4.000 pripadnika VS i MUP će učestvovati na paradi 300 borbenih vozila i sistema biće prikazano 10. maja 40 vazduhoplova nadletaće Niš

(Kurir/S.Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track