Najnovije vesti

VLADA U PETAK SA MMF O REFORMI EPS: Struja poskupljuje za pet odsto?
Foto: Shutterstock

MISIJA

VLADA U PETAK SA MMF O REFORMI EPS: Struja poskupljuje za pet odsto?

Društvo

Iako u "Elektroprivredi Srbije" i Vladi Srbiji do sada nisu planirali poskupljenje struje za domaćinstva, očekuje se da ovu temu ponovo na dnevni red stavi misija MMF, koja sutra dolazi u Srbiju.


Prema nezvaničnim informacijama, MMF će srpskoj vladi opet ponoviti zahtev za povećanje cene električne energije, i to za pet odsto, budući da je cena srpskog kilovata od 0,066 evrocenti najniža u Evropi, odnosno tri puta manja od evropskog proseka. Poskupljenje struje inače je zahtev Svetske banke još iz aprila prošle godine. Tada je "Elektroprivredi Srbije" odobren kredit od 160,6 miliona evra uz obrazloženje "da će zajam za razvojnu politiku pomoći da EPS približi cene struje za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018. godine".


Uprkos tome, predstavnici srpske vlade odolevali su tim zahtevima kreditora braneći cenu električne energije dobrim rezultatima EPS. Da li će to uspeti i ovog puta, biće poznato sutra, kad počinju pregovori s MMF, jer dok ne čuju konkretan zahtev, iz Nemanjine 11 nisu spremni da se izjasne o poskupljenju struje. Iz EPS su takođe poručili za Kurir da ne mogu da komentarišu teme i tok pregovora s MMF.


Inače, misija MMF, predvođena novim šefom Janom Kesom Martejnom, boraviće u Srbiji dve nedelje i sa srpskom delegacijom razgovarati o reformama koje se tiču EPS, "Srbijagasa" i privatizacije Komercijalne banke.

 

TABELA - CENE KILOVATA ZA DOMAĆINSTVA
zemlja u evrocentima
Srbija 0,066
Makedonija 0,082
Albanija 0,084
BiH 0,086
Bugarska 0,096
Crna Gora 0,097
Mađarska 0,113
Slovenija 0,161
Hrvatska 0,120
Italija 0,214
Nemačka 0,305
Danska 0,305
Prosek EU 0,204
* Podaci Evrostata

 

(Kurir/S. Đ.)
 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...