POTVRĐENO PISANJE KURIRA: Filaret traži da bude rehabilitovan!
Foto: Zoran Šaponjić

Sabor SPC

POTVRĐENO PISANJE KURIRA: Filaret traži da bude rehabilitovan!

Društvo -

Umirovljeni vladika Filaret potvrdio je pisanje Kurira i rekao da veruje da će biti rehabilitovan!

Kurir je juče objavio da će na ovogodišnjem zasedanju Sabora SPC ponovo biti otvoreno pitanje povratka umirovljenog vladike Filareta, koji je je sa čela Mileševske eparhije smenjen 2015. godine. Filaret je za Kurir, preko svog advokata Dragoljuba Tomaševića, potvrdio tu informaciju. - Vladika ne pravi nikome probleme, niti se bilo kome hvalio da će biti vraćen, a nije ni vršio zloupotrebe za šta ima dokaze. Vladika Filaret je pre nekoliko meseci tražio da bude rehabilitovan. Smatramo da je to što je razrešen bila pogrešna odluka. Sinod SPC i Sabor su dobili dokumentaciju, Filaret veruje da će biti rehabilitovan zbog istine, njegove posvećenosti i dugogodišne službe - rekao je Tomašević.

foto: Nemanja Pančić

U manastiru Žiča počelo je redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora. Ovogodišnje zasedanje počinje u Žiči, prvom sedištu srpske samostalne arhiepiskopije, zbog jubileja - osam vekova autokefalnosti. Sabor je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom i ćinom Priziva Svetog duha u hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru, gde je u popodnevnim časovima počeo radni deo zasedanja koji će se nastaviti i narednog dana, saopštila je TV Hram.

foto: TV Hram

Zasedanje će biti nastavljeno 11. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Kako saznajemo neke od tema biće Kosovo i Metohija, crkvena prosveta, izgradnja Hrama Svetog Save, biće reči i o sukobima nekih vladika, ali i o kadrovskim promenama. Pored toga, biće izabrana i dva nova člana Sinoda SPC.

Kurir.rs/ M. Branković Foto: Zoran Šaponjić, Nemanja Pančić, TV Hram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track