UPOZORENJE! NOVA PSIHOAKTIVNA SUPSTANCA NA SRPSKIM ULICAMA: Droga "bladi meri" ubija! Sto puta jača od marihuane! Ovo su simptomi SMRTNO OPASNI!
Foto: Profimedia

PAŽNJA!

UPOZORENJE! NOVA PSIHOAKTIVNA SUPSTANCA NA SRPSKIM ULICAMA: Droga "bladi meri" ubija! Sto puta jača od marihuane! Ovo su simptomi SMRTNO OPASNI!

Društvo -

Oprez Konzumiranje može da izazove posledice opasne po zdravlje, a korišćenje ove supstance u svetu povezano je s povećanjem broja smrtnih slučajeva, ali i samoubistava

Nova droga preplavila je srpske ulice! Radi se o psihoaktivnoj supstanci koja je čak sto puta jača od marihuane, klinci je zovu "bladi meri". Budite oprezni, jer želja za "užitkom" može da vas košta života - ova droga vodi u smrt!

Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droga Ministarstva zdravlja kaže da se radi na stavljanju ove nove supstance na listu psihoaktivnih supstanci.

- Nosi veliki rizik od srčanog udara, prestanka rada bubrega, problema s disanjem. Ne znamo koji je tačan naziv na ulici jer ima preko 600 naziva. Najčešće su to prijemčiva imena poput "jagode", "bladi meri" i slično, a važno je znati da samo konzumiranje može da izazove veoma opasne posledice po zdravlje - upozorila je Jankovićeva gostujući na RTS.

foto: Shutterstock

Kako je objašnjeno, efekti sintetskih kanabinoida su slični marihuani, ali imaju više od 100 puta jače dejstvo, koje se zapaža desetak minuta posle uzimanja. Dolazi do crvenila očiju i konjuktivitisa, ubrzanog pulsa, suvoće usta, promene raspoloženja i percepcije. Efekat droge je šest sati u kontinuitetu, a posledice se osećaju i narednih dana. Korišćenje ovih supstanci u svetu je povezano s povećanjem broja smrtnih slučajeva, ali i samoubistava.

Tokom prethodne i ove godine konzumiranje opasnih supstanci dovelo je do smrti sedam mladih osoba. Kurir je letos pokrenuo akciju "Droga je samo smrt", što je rezultiralo formiranjem Vladine komisije za borbu protiv narkomanije u školama. Još tada je Kurir upozoravao da se na srpskim ulicama pojavio novi, mnogo jači ekstazi iz Kine, čija samo jedan tableta može da izazove smrt. Pored toga, stručnjaci su upozorili da su se pojavile i nove sintetičke droge koje su izuzetno opasne.

foto: Shutterstock

Stručnjaci su upozorili da je starosna granica započinjanja konzumiranja droga sve niža, te da su često i maloletnici od 12 godina korisnici. Deca nisu ni svesna da nekad samo jedno uzimanje može biti kobno. Zbog svega navedenog je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio pooštravanje kazni za one koji prodaju drogu. Komisija za borbu protiv droga postoji skoro godinu dana i za to vreme su održana brojna predavanja, tribine i medijske kampanje. - Glavni zadatak komisije je da se što veći broj dece edukuje i za ovaj period našu edukaciju je prošlo 36.000 dece, 7.000 nastavnika i 3.000 roditelja - rekla je Jankovićeva.

Brojke 7 života odnela droga tokom prošle i ove godine 12 godina imaju najmlađi korisnici droga 6 sati traje efekat nove psihoaktivne supstance

Inicijativa Strože kazne za dilere

Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droga Ministarstva zdravlja istakla je da je ovo ministarstvo podnelo inicijativu Ministarstvu pravde da se u Krivični zakonik unesu nove odredbe koje se tiču pre svega lica koja prodaju drogu maloletnicima i da te kazne budu znatno veće, od pet do 15 godina: - Ukoliko se u kafićima i drugim javnim prostorima omogući uživanje na bilo koji način, kazna će biti od dve do 10 godina. Nova odredba odnosi se na posedovanje velikih količina droge i predviđa kaznu od tri do 10 godina.

Šta je "bladi meri" - psihoaktivna supstanca - 100 puta jača od marihuane - 600 naziva ima na ulici - jedno konzumiranje može izazvati ozbiljne zdravstvene posledice - 10 minuta nakon uzimanja počinje dejstvo - efekat droge traje šest sati

Zdravstvene tegobe - veliki rizik od srčanog udara - rizik od prestanka rada bubrega - problemi s disanjem - crvenilo očiju i konjuktivitis - ubrzan puls - suvoća usta - promena raspoloženja i percepcije - posledice se osećaju i narednih dana

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Profimedia, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track