UMIROVLJENI EPISKOP TRAŽI POMILOVANJE: Filaret lobira da se vrati!
Foto: Nemanja Pančić

oprost

UMIROVLJENI EPISKOP TRAŽI POMILOVANJE: Filaret lobira da se vrati!

Društvo -

Bivši mileševski episkop namerava da pridobije pojedine
arhijereje da se angažuju oko njegove rehabilitacije, saznaje Kurir

Umirovljeni vladika Filaret pokušava da utiče na pojedine episkope da lobiraju za njega kako bi bio rehabilitovan, otkriva izvor Kurira iz vrha Srpske pravoslavne crkve!

Naš izvor navodi da Filaret silno želi da se vrati u redovnu službu i na čelo mileševske eparhije, kao i da to pokušava na razne načine.

- Pojedine vladike je pokušao da pridobije i prisvoji njihove simpatije kako bi na ovogodišnjem zasedanju Sabora SPC oni lobirali za njegov povratak. Mada ipak ne deluje da će uspeti u svojoj nameri. Nakon povratka iz Žiče, gde je pre dva dana počeo Sabor, danas će vladike radni deo nastaviti u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu - navodi izvor našeg lista iz Srpske pravoslavne crkve.

foto: Zorana Jevtic

Pre nekoliko dana Kurir je ekskluzivno objavio da će na ovogodišnjem zasedanju Sabora SPC vladika bački Irinej Bulović ponovo pokrenuti pitanje povratka umirovljenog vladike Filareta, kao i da se ne zna šta su pravi razlozi za ovu inicijativu.

foto: Zoran Šaponjić

To je donekle potvrdio i sam Filaret, preko svog advokata Dragoljuba Tomaševića. On je poručio da nikome ne pravi probleme, da se nije hvalio da će biti vraćen, kao i da je odluka o njegovom razrešenju bila pogrešna.

- Vladika Filaret nije vršio nikakve zloupotrebe, za šta ima dokaze i papirologiju. Filaret je pre nekoliko meseci tražio da bude rehabilitovan. Sinod Srpske pravoslavne crkve i Sabor su dobili svu dokumentaciju, a Filaret veruje da će biti rehabilitovan zbog istine, njegove posvećenosti i dugogodišnje službe - rekao je pre dva dana Dragoljub Tomašević za Kurir.

Vladika Filaret je sa čela mileševske episkopije smenjen 2015. godine, a od tada boravi u manastiru Dubnica.

Advokat vladike Filareta rekao je da Filaret nikada nije, niti će potkupljivati, moliti, ili pak lobirati za svoj povratak i rehabilitaciju. On veruje u Boga, Svetog Savu i istinu.

foto: Marina Lopičić
Jedinstvo PATRIJARH POZIVA NA SLOGU

Po prizivu Svetog duha, čime je otpočeo Sabor, patrijarh srpski Irinej pozvao je na jedinstvo srpskog naroda koji, kako je naglasio, samo tako može opstati.

- Kao brojčano mali narod, možemo opstati jedino u slozi i jedinstvu, kako je Sveti vladika Nikolaj govorio: „Da nas Gospod složi, oboži i umnoži“ - rekao je Irinej i dodao da je nesloga jedna od najvećih mana srpskog naroda:

- Zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC je mesto gde treba pokazati jedinstvo.

Kurir.rs/ Mina Branković

Foto: Nemanja Pančić, Zorana Jevtic, Zoran Šaponjić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track