Najnovije vesti

NEMA KRAJA DIVLJAŠTVU: Osmi put postavljeno obeležje novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću otetim na Kosovu 1998.
Foto: Printscreen UNS Arhiva

sramno nasilje

NEMA KRAJA DIVLJAŠTVU: Osmi put postavljeno obeležje novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću otetim na Kosovu 1998.

Društvo

BEOGRAD - Spomen-ploča otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću između Zočišta i Velike Hoče kod Orahovca danas je osmi put postavljena, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.Predstavnici UNS-a, kolege iz UNS-a na Kosovu, kao i članovi porodica su na mestu otmice postavili tablu na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih".

Govoreći u ime porodica Perenić i Slavuj, supruga otetog Ranka Perenića je izjavila da je danas posle toliko vremena teško govoriti, ali da ipak očekuje pravdu.

"Šta da kažem, a da vi to ne znate. Potrebna je dobra volja, a dobre volje nema. Mislim da je dovoljno što sam tu i da moje prisustvo govori više od reči", rekla je Perenić.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović je istakao da Udruženje i kolege nikada neće odustati od zahteva da se traže oni koji su počinili ovaj zločin.

"Niko nas neće obeshrabriti da tražimo istinu, da pronađemo kolege i da za njih obezbedimo pravdu", rekao je Brajović i dodao da mora da se pošalje jasna poruka da "napad na novinare je napad na čitavo društvo u kom se nekažnjeno šetaju ubice novinara".

Postavljanju ploče prisustvovao je i šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu. On je naglasio da se moraju pronaći svi koji su od 1998. počinili ubistva, otmice i napade na novinare na Kosovu.

"Ja sam pre svega odlučan da ne smemo da zaboravimo ono što se dešavalo ovde. Moramo da nastavimo svoj posao. Znate kakav je bio konflikt, znate šta on podrazumeva, ali novinari moraju da nastave da rade svoj posao.

Najvažnija poruka koju šaljem odavde jeste da je nekažnjivost neprihvatljiva, da zločini koji su počinjeni nad novinarima ne mogu i ne smeju biti zaboravljeni", rekao je Jan Bratu.

On je istakao da će OEBS pratiti sudski proces koji je prvi put pokrenut jer je otkriven počinilac koji je srušio ploču Slavuju i Pereniću.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je saglasan sa pozivanjem na odgovornost svih koji su počinili zločine i koji su u ovom periodu svesno prikrivali činjenice i nisu ništa uradili da se pokrene istraga.

"Danas smo došli ovde da osmi put postavimo ploču našim kolegama. Iskreno se nadam da je ovo poslednji put i da ona više neće biti simbol nerada institucija koje su trebale da otkriju počinioce. Ono što nam daje nadu jeste činjenica da je policija po prvi put otkrila počinioca. Očekujemo da sličnu poruku pošalju i tužilaštvo i sud. Tražimo da tužilaštvo zatraži maksimalnu kaznu za onog ko je srušio ovu ploču", rekao je Ničić.

Ploča je poslednji put srušena 30. januara ove godine teškom građevinskom mašinom. Tri dana kasnije pronašli su je novinari ispod deponije smeća koja se nalazi u blizini mesta skrnavljenja. Tek nakon ovog pronalaska kosovska policija je izvršila uviđaj, pokrenula istragu i prvi put privela osumnjičenog koji je izjavio da je počinjeno delo etnički motivisano.

Slavuj i Perenić nestali su na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. godine kada su otišli na novinarski zadatak da urade priču o monasima Manastira Zočište koje je otela, a potom oslobodila Oslobodilačka vojska Kosova.

Skrenuli su na sporedni put koji vodi u vinograde i od tada se o njima ne zna ništa.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...