UGROŽENE SU HILJADE ŽIVOTINJSKIH VRSTA: Medvedi, rode i rečni rakovi zauvek će nestati
Foto: Shutter

Alarmantno

UGROŽENE SU HILJADE ŽIVOTINJSKIH VRSTA: Medvedi, rode i rečni rakovi zauvek će nestati

Društvo -

Ljudi poljoprivredom i privredom uništavaju prirodu i brojne biljne i životinjske vrste, koje će naša deca moći da vide samo na slikama

U Srbiji su krajnje ugrožene 4.224 biljne i životinjske vrste, ugrožene su 6.243 vrste, a trenutno imamo samo dva gnezdeća para orla krstaša.

foto: Shutter

Ovaj crni skor potvrđuju u Ministarstvu zaštite životne sredine, a glavni razlog zbog kog su određene životinje kod nas ugrožene je nestanak njihovog prirodnog staništa.

Ukoliko nastavimo da se bahatimo i uništavamo prirodu, naša deca više nikada neće moći da vide šarenog tvora, patke njorke, slepe miševe, rečne rakove, rode i mrke medvede, jer spadaju u ugrožene vrste. Pretnja tekunicama Prema rečima Vladana Bjedova, biologa u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, veliki broj stepskih područja u Srbiji su pretvoreni u agro-eko sisteme i obradivo zemljište.

- Zbog toga je gotovo nestao orao krstaš, postoje dva gnezdeća para u Srbiji. Dok imamo 20 gnezdećih parova velike droplje, koja živi na severu Banata. Dešava se da se ekosistem promeni i zapuštanjem pašnjaka, vrste koje tu žive postaju ugrožene poput tekunice - objašnjava Bjedov.

Ozbiljan problem je nenamerno trovanje ugroženih životinja, kaže sagovornik Kurira, a ima i oni "slučajnih" slučajeva trovanja.

foto: Shutter

- Ukoliko se orao krstaš hrani otrovnom lešinom životinje koja je slučajno nabasala na neki otrov i pojela ga, pa uginula, tu gubimo polovinu populacije, ili čak celu - naglašava Bjedov.

Biljke koje se čuvaju pod najstrožim stepenom zaštite su Pančićeva omorika, koja raste samo u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni, dok je srpska lala jedna od najugroženijih biljaka na području Srbije. Neki naučnici smatraju da je izumrla. Nemarom čoveka su ugroženi i banatski božur, gorocvet, zlatni ljiljan, jagorčevina, beli, žuti i zlatni lokvanj.

auvek izgubljene vrste, kojih je bilo samo u Srbiji, jesu beščekinjasta udovičica, Pančićev slez, vranjski slez i moravski orašak, podaci su Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Evidencija

Crvena i crna knjiga

Prvi i veoma značajan korak u ostvarivanju zaštite jeste evidentiranje ugroženih vrsta flore i faune, čemu služe takozvane crvene knjige. One predstavljaju naučne publikacije u kojima su navedene sve vrste organizama koje podležu zaštiti prema međunarodnoj klasifikaciji stepena ugroženosti. U svetu je takođe formirana i "crna knjiga", u kojoj se nalazi više hiljada vrsta biljaka i životinja koje je čovek istrebio svojim bahatim i nemarnim ponašanjem.

Brojke:

4.224 krajnje ugrožene vrste u Srbiji 6.243 ugrožene vrste u Srbiji

Činjenice

Ugroženi su: - šareni tvor - patka njorka - slep miš - rečni rak - roda - mrki medved

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto.rs/ Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track