SUZANA PAUNOVIĆ: Negujmo tradiciju i porodične vrednosti
Foto: Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije

MEĐUNARODNI DAN PORODICE

SUZANA PAUNOVIĆ: Negujmo tradiciju i porodične vrednosti

Društvo -

Sve države trebalo bi da podstiču jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, istakla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice

Negujmo tradiciju i porodične vrednosti, toleranciju, kompromis, strpljivost, razumevanje i puno ljubavi izjavila je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice koji se obeležvava 15. maja.

Paunovićeva je pozvala sve porodice da proslave svoje zajedništvo, vezanost i ljubav. - Sve države treba da porodicama garantuju jednakost i ljudska prava, podstiču jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zajedništvo u odgovornosti i obavljanju kućnih poslova uz eliminisanje svake diskriminacije između žena i muškaraca, pružajući im jednaku mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i pomoć, kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici - naglasila je Paunovićeva.

Ona je istakla da je Vlada Srbije učinila mnogo na otvaranju novih radnih mesta koja doprinose ekonomskom osnaživanju porodica u Srbiji, kao i da nastoji da različitim merama pomogne roditeljima da, u što je moguće većoj meri, ostvare svoje potrebe i usklade roditeljstvo i radno, odnosno, profesionalno angažovanje. - Puna pažnja posvećena je i najosetljivijim društvenim grupama, ženama, osobama sa invaliditetom, Romima, prema kojima se sprovode posebne afirmativne mere. Kontinuirano se radi na razvijanju dodatnih usluga za pružanje podrške porodicama u krizi, kao što su dnevni boravci, stanovanje uz podršku, pomoć u kući ili servis personalnih asistenata, usluga porodičnog saradnika i drugo. Sprovode se mere kojima se utiče na smanjenje siromaštva, kao i mere koje podstiču rađanje - rekla je Paunović.

foto: Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije

Prema njenim rečima ove godine je iz republičkog budžeta za sufinansiranje mera populacione politike izdvojeno 650 miliona dinara, što je 150 miliona dinara više u odnosu na prethodnu i pet puta više u odnosu na 2017. godinu.

Paunović se osvrnula na upozoravajuće podatke o nasilju u porodici, nad ženama i drugim ranjivim članovima porodice, naročito decom i istakla da je obeležavanje Međunarodnog dana porodice prilika da se još jednom ukaže na značaj prevencije i odgovarajućih kazni za počinioce.

Međunarodni dan porodice počeo se obeležavati sa ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne delovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.

Paunović je podsetila da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 15. maj proglasila Međunarodnim danom porodica, koji se prvi put obeležen 1994. godine pod sloganom "Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece".

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track