ODRASLI TEŠKO NAPUŠTAJU RODITELJSKI DOM: Kod mame i tate više od 76 odsto muškaraca
Foto: Shutterstock

VICEŠAMPIONI

ODRASLI TEŠKO NAPUŠTAJU RODITELJSKI DOM: Kod mame i tate više od 76 odsto muškaraca

Društvo -

Prilike Po osamostaljivanju predstavnika jačeg pola uzrasta između 25 i 34 godine Srbija na drugom mestu u Evropi, a veće "mamine maze" su samo Makedonci

Koliko je Srbima teško da se odreknu mamine kuhinje, najbolje pokazuje podatak da čak 76,3 odsto odraslih muškaraca u Srbiji u uzrastu od 25 do 34 godine živi s roditeljima, što ih čini vicešampionima u Evropi.

Za razliku od maminih sinova, ćerke su nešto samostalnije, pa je u istoj starosnoj dobi s roditeljima u 2017. živelo njih 41,7 procenata, po čemu smo na četvrtom mestu u Evropi, iza Grkinja, Hrvatica i Slovakinja.

Ako nam je za utehu, "nesamostalniji" od Srba su samo muškarci Severne Makedonije, jer u istoj starosnoj dobi u toplini roditeljskog gnezda ostaje čak 86,5 odsto njih, dok su naše zapadne komšije Hrvati na trećem mestu, pošto 71,9 odsto odraslih muškaraca živi s roditeljima.

Razlozi za to što se odrasle osobe u Srbiji teško odlučuju da napuste porodični dom su brojni, a prema podacima koje je objavio Eurostat povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice, ni u Evropi se muški deo populacije ne odriče lako udobnosti roditeljskog kutka, jer je 2017. više od trećine odraslih muškaraca (35,3%) živelo s roditeljima. Sasvim drugačija situacija je kad se radi o Evropljankama, jer je samo petina njih u istoj starosnoj dobi živela sa roditeljima.

U proseku, u porodičnom gnezdu u Evropi najduže su ostajali odrasli Hrvati i Hrvatice, do 31,8 godina života, kao i Slovaci do 30,1 godine.

Za razliku od Balkanaca, na samostalan život najlakše se odlučuju Šveđani, koji su roditeljski dom 2017. godine napuštali u proseku sa 18,5 godina, zatim Luksemburžani sa 20,1 godinom i Danci sa 21,1 godinom.

Socijalni psiholog Vesna Tomić ističe da je ekonomska situacija u zemlji ključni razlog što se muškarci u Srbiji kasno osamostaljuju, a ne njihova nezrelost. - Prvi razlog je ekonomija, pošto treba imati materijalne mogućnosti za odvajanje. Tradicionalni sistem vrednosti je drugi razlog, odnosno držanje porodice na okupu u jednom domaćinstvu, kako na selu tako i u gradu. U selima je to još više izraženo jer se još kasnije muškarci osamostaljuju iz zajednice sa roditeljima. Treći razlog je savremeni način života, ekonomičnije je i lakše ostati kod roditelja jer malo mladih ima stan. Veze mi nemamo s Norvežanima i Šveđanima po mentalitetu i načinu života, a materijalne mogućnosti nisu uporedive. Kod nas muškarci nemaju radna mesta i nemaju prihode da bi uspeli da se osamostale - ističe Tomić.

Odrasli muškarci u roditeljskom domu

Zemlja Procenat Severna Makedonija 86,5 Srbija 76,3 Hrvatska 71,9 Slovačka 66,3 Grčka 64,6 Bugarska 59,7 Italija 57,9 Holandija 15,3 Švedska 8,1 Norveška 7,3 Finska 6,6 Danska 4,3 *Podaci Eurostata za 2017. za muškarce starosti od 25 do 34 godine

Rang-lista odraslih osoba (25-34 godine) koji žive s roditeljima

Zemlja Procenat Najnesamostalniji Severna Makedonija 61,3 Hrvatska 59,7 Srbija 59,4 Slovačka 57 Grčka 56,3 Italija 49,3 Najsamostalniji Francuska 13,5 Holandija 11,4 Švedska 6 Norveška 5,8 Finska 4,7 Danska 3,2 *Prosečni podaci Eurostata za 2017. godinu

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track