DANAK NEPOGODAMA IPAK ĆE BITI PLAĆEN: Sneg uništio maline
Foto: Z.Š

Nepogode

DANAK NEPOGODAMA IPAK ĆE BITI PLAĆEN: Sneg uništio maline

Društvo -

Malinu su napale neke biljne bolesti i stručnjaci su na terenu, pa je pre snega procena bila da će rod biti manji za 50 do 70 odsto, a posle snega pitanje je da li će išta ostati. Proizvođači su pokušali da stresu sneg, ali je zbog toga lom stabljika još veći, rekao je Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji

Izbegli smo poplave, ali sneg koji je pao u poslednja 24 časa u mnogim delovima Srbije potpuno je uništio zasade malina i drugog voća! Temperatura oko nule i sneg, sve miriše na zimu - a ono maj.

Sneg koji od pre dva dana veje u Zlatiborskom okrugu zabeleo je Sjenicu, Novu Varoš i sela oko Kosjerića, dok su planine Zlatar i Zlatibor kao usred zimske sezone. Vejavica umerenog intenziteta zatekla je i goste Kopaonika. U selu Varda kraj Kosjerića sneg je naneo poljoprivrednicima štetu, jer je pao na uveliko olistale malinjake. Meštani iz ivanjičkih sela u podnožju planina Golija, Javor i Mučanj opštinskoj upravi prijavili su juče štetu na malinjacima, a u nekim selima se procenjuje velika šteta koja je zahvatila i zasade kupina.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji, rekao je juče da je sneg koji je padao pre dva dana u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu smrzao i polomio stabla malina i pitanje je da li će biti roda. - Malinu su napale neke biljne bolesti i stručnjaci su na terenu, pa je pre snega procena bila da će rod biti manji za 50 do 70 odsto, a posle snega je pitanje da li će išta ostati. Proizvođači su pokušali da stresu sneg, ali je zbog toga lom stabljika još veći - rekao je Radović. On je istakao da su poljoprivrednici "očajni i ne znaju kako će preživeti tu katastrofu".

Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije, rekao je za Kurir da će se šteta utvrditi tek u narednim danima i nedeljama. - Maj je svakako nepredvidiv, kiše koje su padale su dobre za naše njive i useve. Međutim, tek ćemo videti šta će nam ovaj sneg doneti kad su u pitanju voćnjaci. Kada se šteta utvrdi, ona će diktirati cenu naših poljoprivrednih proizvoda - rekao je Kiš.

U Jagodini i Pomoravlju, nakon prestanka kiše, reke su i dalje u svojim koritima, ali na njivama zasejanim kukuruzom i pšenicom leže velike količine vode.

Trebaće nekoliko dana, pod pretpostavkom da kiša više neće padati, da se voda povuče tamo gde je ležala. Biljke će biti žute i sporo će se oporavljati, rekli su stručni savetodavci za ratarstvo u Jagodini.

Žepče Potraga za dečakom i dalje traje

Šestogodišnji Ibrahim Mešeljević, koji je prekjuče vozeći bicikl u blizini svoje kuće upao u nabujali potok u Begovom Hanu kod Žepča, u Bosni i Hercegovini, i dalje nije nađen.

Da podsetimo, tom prilikom je njegova majka skočila za njim, ali nažalost, nije uspela da ga pronađe. Tog dana su nađeni dečakov duks i bicikl, a od mališana ni traga ni glasa.

Pretraživanjem korita Mračajske reke, te obala i plićaka reke Bosne, juče su se u potragu za dečakom, pored Gorske službe spasavanja Žepče, kantonalne uprave civilne zaštite, Specijalne policijske jedinice MUP ZDK, SNIKA i pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, uključili i meštani ovog naselja.

Međutim, potragu otežava reka Bosna, koja je još uvek visokog vodostaja, brza i mutna, zbog čega je nemoguće u potrazi iskoristiti sve resurse kao što je pretraga pod vodom. Rođak dečaka je za tamošnje medije ispričao da su roditelji u užasnom psihičkom stanju i da su prebačeni na psihijatriju. Osim Ibrahima, imaju još jedno dete. Potraga za dečakom će se nastaviti i narednog dana.

Goran Nikolić Prošla opasnost od poplava

Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije, rekao je juče da u Srbiji više nema opasnosti od poplava i dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte. - Najave o padavinama od pre nekoliko dana se nisu obistinile, ali bez obzira na to, vodićemo i dalje računa jer su najavljene male padavine koje neće praviti probleme - rekao je Nikolić.

BIH: Reke se povlače

Fahrudin Šolak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, izjavio je juče da ne postoji prevelika opasnost od poplava za građane i da se reke povlače u korita.

- Kritičnih tačaka više nema, ali smo i dalje fokusirani. Može doći do urušavanja objekata usled povlačenja vode i slično, ali ključna opasnost je prošla. Građani mogu da odahnu, jer je stanje na terenu mnogo bolje i sada idemo da uklonimo ovo što je preostalo. Ono što je dobro jeste da se voda povlači, pre svega Sana, u Sanskom Mostu je ispod četiri metra, što znači da je nivo vode od juče opao za 40 centimetara - rekao je Šolak.

Kurir.rs/ Branka Travica

Foto.rs/ Z.Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track