ZA OVU ZEMLJU VAM VIŠE NIJE POTREBNA VIZA: A evo na šta još OBAVEZNO treba da PAZITE ukoliko planirate da putujete tamo
Foto: Stefan Jokic

stupio na snagu novi režim

ZA OVU ZEMLJU VAM VIŠE NIJE POTREBNA VIZA: A evo na šta još OBAVEZNO treba da PAZITE ukoliko planirate da putujete tamo

Društvo -

Bezvizni režim između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije zvanično je stupio na snagu 12. maja, te će nosioci ova dva pasoša sada moći da putuju bez viza.

Protokol između Vlada Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izmenama i dopunama prethodnog Sporazima o ukidanju viza za diplomatske, službene i specijalne pasoše, potpisan u Njujorku 26. septembra 2018. godine, stupio je na snagu 12. maja 2019. godine, navodi se na zvaničnom sajtu srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovim Protokolom, dodaje se, proširen je bezvizni režim i na nosioce običnih pasoša obe države, koji imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države do 90 dana.

Bitno je da rok važenja pasoša radi turističkog putovanja bude duži od 6 meseci.

foto: Kurir

Ovim će, navodi se na sajtu Ministarstva, carinska procedura biti brža i efikasnija. Kako dodaju, lične stvari se ne carine.

Takođe, piše, iznos novčanih sredstava po danu koju putnik nosi ne predstavlja uslov za ulazak u Emirate.

Međutim, prilikom unošenja i iznošenja novca potrebno je nadležnim carinskim organima prijaviti sume veće od 100.000 dirhama, što je prema trenuno važećem kursu 24.291 evro.

Moguće je uneti cigarete u vrednosti od 2.000 dirhama (486 evra) ili maksimalno 400 komada cigareta. Dozvoljen je unos cigara do iznosa od 3.000 dirhama (729 evra).

foto: Shutterstock

Mogu se uneti i pokloni, uključujući i parfeme, do iznosa od takođe 3.000 dirhama.

Oduzima se sve što vređa Islam, a zabranjena je i piraterija

Materijali (štampane stvari, CD ili video filmovi), koji vređaju islamsku veru ili predstavljaju versku propagandu se oduzimaju. Isto se odnosi i na piratske video i audio materijale, kao i nelegalne računarske softvere, koji se oduzimaju, navedeno je na zvaničnom sajtu Ministarstva inostranih poslava Srbije.

Tehnička roba se može unositi uz prethodnu prijavu carinskim organima.

Nije dozvoljeno unošenje svih vrsta droga, odnosno narkotika, kao i oružja i municije. Oštro se, kao krivično delo, kažnjava i korišćenje droga i opijata, čak i ukoliko su konzumirani pre ulaska u UAE, dodaje se.

foto: Profimedia

Od ostalih napomena za putovanje u ovu zemlju navodi se i da je putniku za iznajmljivanje vozila od Rent-A-Car agencija dovoljna međunarodna vozačka dozvola izdata u Srbiji.

Ženama koje putuju u UAE preporuka je da ne izlaze u šortsevima i majicama bez rukava. Alkohol se može konzumirati samo na mestu gde je obezbeđena dozvola za njegovo točenje.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track